Mästarmöte. Drottning Silvia träffade Herzogenraths borgmästare Christoph von den Driesch. Foto: ALL OVERMästarmöte. Drottning Silvia träffade Herzogenraths borgmästare Christoph von den Driesch. Foto: ALL OVER
Mästarmöte. Drottning Silvia träffade Herzogenraths borgmästare Christoph von den Driesch.  Foto: ALL OVER
Hälsade på barnen. Vid drottningens besök i tyska Herzogenrath hade många barn och vuxna samlats för att se på uppbådet. Drottning Silvia tog i hand och mötte barnen som viftade med svenska flaggor. Foto: Robin UtrechtHälsade på barnen. Vid drottningens besök i tyska Herzogenrath hade många barn och vuxna samlats för att se på uppbådet. Drottning Silvia tog i hand och mötte barnen som viftade med svenska flaggor. Foto: Robin Utrecht
Hälsade på barnen. Vid drottningens besök i tyska Herzogenrath hade många barn och vuxna samlats för att se på uppbådet. Drottning Silvia tog i hand och mötte barnen som viftade med svenska flaggor.  Foto: Robin Utrecht
Familjemålningen. Som present vid utdelningen av Martin Buber-priset fick drottning Silvia även en målning av prinsessan Victoria med prinsessan Estelle i famnen. Foto: All overFamiljemålningen. Som present vid utdelningen av Martin Buber-priset fick drottning Silvia även en målning av prinsessan Victoria med prinsessan Estelle i famnen. Foto: All over
Familjemålningen. Som present vid utdelningen av Martin Buber-priset fick drottning Silvia även en målning av prinsessan Victoria med prinsessan Estelle i famnen.  Foto: All over
Att prinsessan Leonore växer upp en era av internet oroar drottning Silvia.Att prinsessan Leonore växer upp en era av internet oroar drottning Silvia.
Att prinsessan Leonore växer upp en era av internet oroar drottning Silvia.
Drottning Silvia fascineras av prinsessan Estelle. Foto: Gabriella Della Morte PålstamDrottning Silvia fascineras av prinsessan Estelle. Foto: Gabriella Della Morte Pålstam
Drottning Silvia fascineras av prinsessan Estelle. Foto: Gabriella Della Morte Pålstam

Silvia: "Är man
kär så är man"

Publicerad

HERZOGENRATH. Silvia har än en gång prisats för sina insatser för barn och äldre över hela världen.

På plats i Tyskland berättar drottningen om relationen till Madeleine, oron över barnbarnen och internet, Estelles okända sidor och första känslorna för kungen.

- Det var ett stort steg, men jag ångrar mig inte en sekund, säger drottningen om flytten till Sverige.

Vi är i tyska Herzogenrath vid holländska gränsen i Kerkrade där Silvia tog emot årets Martin Buber-Award, det är uppkallat efter den tyska framlidna filosofen och delas varje år ut till en "person som har gjort skillnad i världen för unga och även gamla".

Men som få andra kungligheter bjuder drottning Silvia nu på sig själv och berättar avslappnat om allt snart 40 år som drottning i Sverige och om de första känslorna för kungen.

Hon skrattar när hon får frågan om hur det var att för första gången komma till Sverige, ett helt okänt land för henne:

- Ja, är man kär så är man, säger hon och får alla att skratta.

Har aldrig ångrat sig

Hon fortsätter att öppenhjärtligt berätta om kärleken och om när hon insåg att det var hon och kungen - för resten av livet.

- Kungen frågade mig om jag inte ville stanna kvar i Sverige. Sedan dess har det varit ett fantastiskt liv. Det var ett stort steg, men jag ångrar mig inte en sekund.

- Sverige tog emot mig med öppen famn och det enda som var lite komplicerat var svenskan. Jag pratade sex språk, men jag pratade inte svenska och fick lära mig det. Sedan fick jag läsa på om svensk historia och regering. Om hur allt fungerade i Sverige helt enkelt.

- Men när du är kär så gör du bara det, konstaterar drottningen.

På 70-talet, när drottningen arbetade med OS, började hon sitt arbete för handikappade. När hon såg att ingen handikappad kunde komma in på stadion som var byggd för tävlingarna bestämde hon sig för att hjälpa till.

- Efter att jag och kungen hade gift oss så påtalade jag att jag ville göra något för alla handikappade, säger Silvia och fortsätter:

Kartongen var pojkens hem

- Kungen berättade då att han hade varit om en av sina mest fantastiska upplevelser när han hade dykt med blinda barn. De dök i svenskt grumligt vatten vilket gjorde att inte heller kungen kunde se något. Då kände kungen sig hjälplös och var också den handikappade. De andra var däremot helt trygga. De var vana vid situationen. Det var en konstig känsla.

Drottningen brinner för sina hjälporganisationer och här i Tyskland berättar hon med värme om hur det hela började, efter ett gripande möte för över 15 år sedan.

- När jag en gång var i Sydamerika mötte jag en liten pojke som stolt visade sin lilla bruna kartong. Det visade sig vara hans hem. Sedan på planet hem igen till Sverige var det monsunregn och det enda jag kunde tänka på var den lilla pojken och hur det hade gått med honom och hans låda.

- Numera frågar jag alltid mig själv "vad kan jag göra för att hjälpa till?". Jag försöker alltid lyssna på barnen, prata med dem och se dem. Vi vuxna är för stressade i dag, säger Silvia.

- Hjälpa andra människor och framför allt hjälpa barn som är utsatta. Vi kan alla göra det. Vi måste börja lyssna på barnen. Ser du ett barn som far illa måste du slå larm. Det är bara vi omkring barnen som kan göra en skillnad.

600 projekt genom åren

Det är över 15 år sedan som drottningen startade sitt World Childhood Foundation, över 600 projekt under de åren, och de faror hon såg för barnen på den tiden har i dag blivit något helt annat:

- Då var det ämnen som ingen ville prata om. Det var tabu med övergrepp och tystades ner. Det var därför jag började engagera mig, berättar Silvia.

Madeleines Spotify-kampanj

Även prinsessan Madeleine är engagerad i Silvias hjälporganisationer, vilket gläder drottningen. Silvia är glad över att de delar samma intressen och pratar om Madeleine med värme och stolthet.

- Madeleine är fantastisk och jag är oerhört stolt över att hon är så involverad i mitt arbete. Prinsessan brinner för samma saker som jag och nyligen kom hon på en ny fantastisk idé som heter ThankYou.

- Det är en kampanj där vem som helst via Spotify kan gå in och skicka en önskelåt till en person som har betytt något extra under uppväxten. Det kan vara en förälder, lärare eller kompis. Det är otroligt bra sak av Madeleine och det gör mig extra stolt.

Sedan fortsätter drottningen att prata om Estelles okända sidor.

- Hon är väldigt aktiv liten tjej. Redan nu märker jag så många sidor hos henne. Hon är väldigt rolig och en liten observant tjej. Har hela tiden koll på sin omgivning.

Samtidigt är drottningen orolig över barnbarnen Estelles och Leonores uppväxt med internet:

- Hemma i Sverige hade vi ett fall med en flicka som hette Katharina som under tre månaders tid pratade med en annan flicka över internet. Till slut ville Katharina träffa den andra flickan. Det visade sig att Katharina var man och 60 år. Han hade utsatt 84 andra barn för samma sak.

"Internet är farligt"

- Jag ser mina barnbarn Estelle och Leonore växa upp och undrar vad de ska möta. Det här med internet är så farligt om man som förälder inte har koll, fortsätter Silvia.

Hon har flera gånger pratat med båda döttrarna Victoria och Madeleine om rädslan för barnbarnen och internet.

- Vi pratar ofta om detta hemma. Det är viktigt, säger drottning Silvia.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag