Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Silvia: "Är alltid barnen som betalar priset"

Drottning Silvia fortsätter sitt engagemang för världens barn. Foto: Axel Öberg
Expressens reporter och drottning Silvia. Foto: Axel Öberg

NEW YORK.. Först statsministern, Björn Ulvaeus, Laleh och regeringschefer från hela världen.

Sen får drottning Silvia syn på ännu ett bekant ansikte.

– Kan ni ta en bild på mig och min släkting, frågar hon vid statyn av den mördade Folke Bernadotte.

Drottning Silvia är i New York för att uppmärksamma firandet av FN:s barnkonvention som fyller 25 år. Under en konsert på högkvarteret framförde Laleh den klassiska Abba-låten ”Chiquitita”. Även Björn Ulvaeus stod på scen, liksom John Lennons Yoko Ono.

– Det var så fint! Det kändes enande, alla som var där talade samma språk och sjöng tillsammans för barnens skull. Jag är så glad att vara här, sa drottningen efteråt.

• Vad tyckte drottningen om Lalehs version av ”Chiquitita”?

– Ja, det var fint, säger drottningen och lägger handen på hjärtat. Att Abba har skänkt rättigheterna till Unicef är ju fantastiskt.

Vi står i lobbyn i närheten av generalförsamlingen när drottning Silvia plötsligt får syn på en staty.

– Det är ju min släkting, säger hon och ber fotograferna att ta bilderna där istället.

Statyn föreställer den svenska diplomaten Folke Bernadotte, son till prins Oscar Bernadotte och kusin till Gustaf VI Adolf, som sköts ihjäl i Jerusalem 1948 när han för FN:s räkning skulle medla i Palestina.

Drottningen berättar senare hur stolt hon är över Sveriges roll i FN – och särskilt arbetet med barnkonventionen.

– Sverige var väldigt aktiva då för 25 år sedan. Det är fantastiskt när man tittar på alla artiklar i konventionen. Ett av de vackraste dokument man kan titta i.

– Men det är viktigt att det inte bara är på papper, utan också i allas hjärtan och huvuden.

Berömmer Sverige

Silvia tar upp den svåra situationen i Syrien som ett exempel där miljoner människor, många av dem barn, är på flykt – och vilka imponerande insatser många länder gör för att hjälpa.

– Jag måste säga att jag beundrar Jordanien, ett litet land som tagit emot 1,3 miljoner flyktingar. Det är på gränsen, men de gör det storhjärtat.

Drottningen passar också på att berömma Sverige:

– Sverige har varit fantastiskt och tagit emot så många flyktingar, det är man tacksam för.

För femton år sedan startade Silvia välgörenhetsorganisationen World Childhood Foundation och i går talade hon för andra gången på bara ett par månader om barns rättigheter inför FN.

Statsminister Löfven lovade i går att Sverige ska få en ännu mer aktiv roll inom FN och tog bland annat upp just barns rättigheter som en viktig fråga.

– Vi har sagt att barnkonventionen varit en framgång, men det finns mycket kvar att göra. Jag tänker inte minst på barnaga. Det är väldigt många länder där det är förbjudet att slå vuxna men fortfarande okej att slå barn. Och det finns ännu värre exempel. Imorse såg jag på CNN om en liten flicka i Afghanistan, bara 3 år gammal, som blev våldtagen och man vet överhuvudtaget inte om hon kommer att överleva, så det finns mycket kvar att göra.

• USA är ett av tre medlemsländer som inte skrivit under barnkonventionen. Vad tycker du om det?

– Jag tycker naturligtvis att det är fel. Det klart att alla länder ska skriva under. Barn ska ha skydd och rättigheter överallt i världen, det ska inte spela någon roll var man bor. Jag har förstått att det har att göra med att många i USA tycker att den typen av rättigheter ska komma via föräldrarna, men jag menar att vi har en global konvention som alla borde skriva under.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!