Silbersky ska försvara Wikileaksgrundaren Assange

Publicerad
Uppdaterad
Efter anmälningarna mot Julian Assange - nu har parterna fått juridiska ombud.
Assange har kontaktat advokat Leif Silbersky. De båda kvinnorna som anmält Wikileakgrundaren har fått förre JämO Claes Borgström som målsägarbiträde.
- Att det skulle handla om en smutskastningskampanj från Pentagon har absolut noll substans. säger Claes Borgström till TT.
Det är fortfarande oklart vad det kommer bli av fallet. Julian Assange förklarades först anhållen misstänkt för våldtäkt.
Anhållningen hävdes snabbt men Assange är fortfarande misstänkt för ofredande och ett andra ännu ospecifierat brott.
– Det de har utsatts för bedömer jag i vart fall som sexuellt ofredande och eventuellt ett allvarligare sexualbrott, säger Claes Borgström till TT.
Kvinnorna säger sig ha kommit i kontakt med Julian Assange under hans vistelse i Sverige senaste tiden. De ska ha haft frivillig sex med honom då han på något sätt gått för långt.
Julian Assange har tidigare svurit sig fri från brott och har nu anlitat advokat.
– Det är riktigt. Han har kontaktat mig och gett mig fullmakt, säger Leif Silbersky till Expressen.se.

Lovar att inställa sig

Han vill inte kommentera om hans klient fortfarande befinner sig i Sverige men säger att Assange lovar att inställa sig om det behövs för utredningen.
– Självklart kommer han att ställa upp om det behövs, säger Leif Silbersky.
Nu väntar Silbersky på besked från åklagaren om vilka misstankar som riktas mot hans klient.
– Jag är lovad ett besked av åklagaren i veckan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag