Foto: Stefan Söderström
 Foto: Stefan Söderström

Silbersky: Assange är arg och besviken

Publicerad
Uppdaterad
Julian Assanges försvarsadvokat Leif Silbersky är som väntat kritisk till överåklagare Marianne Nys beslut att återuppta förundersökningen mot hans klient.
- Nu är jag verkligen förvånad, säger Silbersky till Expressen.se.
Leif Silbersky tar del av de nya uppgifterna i Marianne Nys pressmeddelande genom Expressen.se – och kommenterar:
- Nu är jag verkligen förvånad. Jag trodde att (chefsåklagare) Eva Finné, som jag känner som en skicklig och kompetent åklagare, dragit riktiga slutsatser utifrån det material som finns. Nu säger en annan åklagare – att det har hon inte alls gjort, säger Silbersky.
- Vi är tillbaka på ruta ett – och cirkusen fortsätter. Det här är besynnerligt.

"Arg och besviken"

Han är även kritisk till att inte ha fått ta del av utredningsmaterialet.
- Här rusar man iväg innan Julian Assange har fått lämna sin förklaring. Det kanske finns logiska, riktiga förklaringar. Det här drar ner respekten för det svenska rättssystemet, menar Leif Silbersky.
Hur reagerar Julian Assange på detta?
- Han blir arg och besviken på hur det svenska rättssystemet fungerar.
Wikileaks berättade på onsdagen för sina Twitterläsare om överåklagarens beslut:
”Chefsåklagare i Sverige återupptar våldtäktsutredningen mot Wikileaks grundare.”

Villig att ställa upp

Var befinner han sig – är han i Sverige?
- Jag har inga kommentarer i den delen. Så mycket kan jag säga – jag har inga problem att få kontakt med honom, säger Silbersky.
Finns det inte en risk att han lämnar landet?
- Det ska inte jag bedöma men han har tidigare sagt att han är villig att ställa upp och göra rätt för sig om svensk polis kräver att han ska komma och lämna nya uppgifter.
Tror du inte att det kommer ett anhållningsbeslut från åklagaren?
– Nej, det tror jag inte. Han har ju också tillgång till radio och tv. Han skulle kunna ha flytt tidigare och nu befunnit sig på en alptopp någonstans.
Och det gör han inte?
- Vad jag vet så gör han inte det.
Du vet att han är i Sverige?
- Jag kan inte stå här och garantera något. Jag ska gå och ringa honom nu. När vi pratade senast var han i Sverige.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag