Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Signalfel kan vara orsak bakom tågolyckan i Indien

Flera hundra olycksoffer har förts till sjukhus
Ett signalfel kan vara orsaken till olyckan i Indien, enligt en preliminär utredning.
Foto: NATIONAL DISASTER RESPONSE FORCE / HANDO / EPA TT NYHETSBYRÅN
Olyckan är en av de värsta järnvägsolyckorna i Indiens historia.
Foto: AP/TT
Över 280 personer har dött.
Foto: AP/TT
Minst 900 personer har skadats.
Foto: Press Trust of India/AP/TT

Över 280 personer har omkommit i en tågolycka med två persontåg i delstaten Odisha i östra Indien, enligt lokala myndigheter.

Den preliminära utredningen visar nu att signalfel kan ligga bakom olyckan – som är en av de värsta i landets historia.

Totalt tre tåg var inblandade i olyckan. Ett av persontågen ska först ha spårat ur och kraschat in i ett stillastående godståg. Ett andra mötande tåg ska sedan ha kolliderat med några av de urspårade vagnarna, uppger Amitabh Sharma, chef för Indiens statliga järnvägsbolag.

Paniken i tåget

Vittnesuppgifter från tågolyckan talar om kaos och förstörelse. Tågen ska ha kolliderat med en sådan kraft att ett 50-tal människor slungades ut ur de trasiga dörrarna och öppna fönstren, enligt Times of India. 

– Jag var där vid olycksplatsen och såg blod, brutna lemmar och folk som dog runtomkring mig, berättar ett vittne för Reuters.

Ett annat vittne kom rusande till platsen och berättar om fruktansvärda scener med svårt skadade kroppar.

– Folk letade frenetiskt efter efter sina släktingar. Scenen var för hemsk för att beskriva, säger vittnet.

Överlevaren Swapan Kumar, berättar för Times of India att han sov när olyckan skedde. Han vaknade, begraven under ett dussintal andra passagerare, men lyckades kräla sig ut ur tåget, med endast skador på nacke och armar. 

– Jag lyckades på något sätt ta mig. Jag såg många människor fångade under en hög av vagnar, skrikande, berättar han.

Vidhan Jena, ytterligare en överlevare, berättar hur hon kände marken skaka när olyckan skedde. Hon befann sig i tåget som stod bredvid och träffades av tågvagnar som spårade ur. 

– Jag såg fyra vagnar från vårt tåg spåra ut och folk fast under det. Det var mörkt och jag kunde höra skrik, berättar hon för Times of India.

280 döda

Räddningsarbete vid olycksplatsen. Ett av persontågen ska först ha spårat ur och kraschat in i ett stillastående godståg. Ett andra mötande tåg ska sedan ha kolliderat med några av de urspårade vagnarna.
Foto: AP/TT

På lördagsmorgonen hade antalet stigit och det rapporteras om mer än 280 dödsoffer. Minst 900 personer uppges vara skadade och många befaras fortfarande vara fast i de demolerade tågvagnarna.

Vad som orsakade olyckan, som inträffade nära 160 mil nordväst om huvudstaden New Delhi, är fortfarande okänt. Enligt en preliminär utredning handlar det om ett signalfel, rapporterar bland andra Hindustan Times.

Tio av tolv vagnar i det första persontåget spårade ur och tre vagnar i det andra tåget.

”Denna sorgens stund”

Premiärminister Narendra Modi skriver på Twitter att han är ”omskakad” av händelsen.

I denna sorgens stund går mina tankar till de sörjande familjerna”, skriver han.

Säkerheten på järnvägsspåren har förbättrats i Indien de senaste åren efter satsningar på infrastruktur och teknik. Men tågolyckor är fortfarande vanliga med flera hundra händelser varje år.

I augusti 1995 omkom 358 människor när två tåg kolliderade nära New Delhi i den svåraste olyckan i landet hittills.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.