Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Första skarpa bilden från Nasas rymdsond – liknar en snögubbe

Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: NASA / JOEL KOWSKY / HANDOUT / EPA / / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: BILL INGALLS / AP TT NYHETSBYRÅN

Nasa har släppt en ny bild på det mest avlägsna objekt som har utforskats av människan. 

Objektet, som kallas för Ultima Thule, ligger 6,4 miljarder kilometer bort från jorden.

Under onsdagen kom alltså den första skarpa bilden och Ultima Thule liknar – en snögubbe.

Den obemannade rymdsonden New Horizons var den första att utforska Pluto – och nu har den slagit ett nytt rekord. 

På nyårsdagen lyckades den passera objektet Ultima Thule, som är det mest avlägsna objekt som har kunnat utforskas i vår värld. 

New Horizons passerade objektet tidigt på tisdagsmorgonen, men det var först tio timmar senare som den första signalen om att rymdsonden klarat sig nådde jorden.  

Ultima Thule ligger 6,4 miljarder kilometer bort från jorden, i det så kallade Kuiperbältet – ett område där det, enligt den amerikanska rymdmyndigheten Nasa, finns flera viktiga objekt kom kan hjälpa till att förstå solsystemets ursprung.

Bilder de närmaste månaderna

 New Horizons tog bilder och gjorde andra observationer när den passerade objektet. Enligt BBC kommer de att skickas hem till jorden de kommande månaderna.

Objektet beskrivs som 32 kilometer på längden och 16 kilometer på bredden. Och liknar en snögubbe.Foto: AP / TT NYHETSBYRÅN

 

Nasa släppte på tisdagskvällen den första bilden, och under onsdagen kom en ny betydligt skarpare.

Två objekt som fastnat i varandra

Enligt Nasa består himlakroppen av två objekt som fastnat i varandra, vilket gör att den till formen liknar en snögubbe.

– De data vi har ser fantastisk ut och vi lär oss redan om Ultima från nära håll. Nu kommer data bara bli bättre och bättre, säger den ansvarige forskaren Alan Stern i ett pressmeddelande från Nasa.  

Objektet beskrivs som 32 kilometer på längden och 16 kilometer på bredden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.