Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sigge Eklund kritiserar Elaine Eksvärd: "Inte barnpsykolog"

Författaren och podcast-profilen Sigge Eklund tycker att Elaine Eksvärd har fel roll i debatten.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Elaine Eksvärd har liksom Patrik Sjöberg pratat om hur hon som barn utsattes för sexuella övergrepp.Foto: SVEN LINDWALL
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Elaine Eksvärd har liksom Patrik Sjöberg pratat om hur hon som barn utsattes för sexuella övergrepp.

Och både hon och Sjöberg har den senaste tiden gått till attack mot att den pedofilmisstänkte idrottstränaren kunde gå fri efter att brotten preskriberats.

Men författaren och podcast-profilen Sigge Eklund tycker att Elaine Eksvärd har fel roll i debatten:

– Man blir inte barnpsykolog eller expert för att man har blivit utsatt för ett trauma själv i barndomen, säger Eklund i sin och Alex Schulmans podcast.

I Alex och Sigges podcast pratar programledarna om retorikexperten och bloggerskan Elaine Eksvärd och om hennes medverkan i olika tv-program där hon pratar om sexuella övergrepp mot barn, bland annat genom hennes projekt "Treskablinoll", som arbetar för att ge barn rätt till en trygg barndom.

Elaine Eksvärd har vid flera tillfällen också berättat om hur hon själv blev sexuellt utnyttjad av sin far som barn.

Hon driver nu projektet Treskablinoll för barns rättigheter med Patrik Sjöberg som ambassadör.

I podcasten säger Sigge Eklund att han tycker att det är problematiskt att Eksvärd bjuds in att agera expert i frågor som rör sexuella övergrepp på barn.

– Jag förstår att hon är väldigt präglad av att hon är ett offer själv och hon är fri att uppfostra sitt barn hursomhelst, men det problematiska är att hon bjuds in i varje tv-soffa och har blivit någon slags Sverige-expert om hur man pratar med barn om övergrepp. Det är som att hennes erfarenheter har givit henne en trovärdighet som jag inte är säker på att hon har. Man blir inte barnpsykolog eller expert för att man har blivit utsatt för ett trauma själv i barndomen, säger Sigge Eklund i podcasten. 

Elaine Eksvärd håller inte med om kritiken.

– Sigge antyder att han har koll på hur jag uppfostrar mina barn. Jag skrämmer inte dem med pedofilhistorier. Mina barn vet inte vad en pedofil är. Däremot vet de om vad deras privata delar är och att de ska respektera sin egen och andras integritet.

- Jag har aldrig blivit inbjuden som expert på barns integritet, däremot har jag fått sitta tillsammans med experter i integritet. Bland annat Rädda Barnens psykolog Maria Schillaci. Jag i egenskap av sexuellt utnyttjad, de i egenskap av experter. Att jag skulle göra anspråk på att vara expert på detta på grund av mina erfarenheter är inte bara missvisande utan direkt felaktigt. Jag jobbar med experter som Nina Rung och Maria Dufva, men jag har aldrig påstått att jag kan det som de kan, säger Eksvärd.

"Inga skräckhistorier"

I podcasten säger Sigge Eklund att han tror att det finns en fara med att prata för mycket om rädslor för pedofili och att det kan ge en negativ skrämseleffekt i samhället.

– Elaine Eksvärd är inte mer rädd än jag, jag är väl exakt lika rädd att min dotter ska utsättas för pedofili som hon. Så varför ägnar inte jag mina dagar åt att vältra i hotet? Jo, för att vi måste också börja tänka på samhället som en kropp som kan ta skada av för mycket rädsla, säger Sigge Eklund i podcasten.

Elaine Eksvärd menar att det handlar om att uppmärksamma problemet - och lära barn integritet.

– Sigge får nog förklara vad vältra sig i hotet betyder? Treskablinoll jobbar förebyggande mot sexuella övergrepp mot barn. Det är utbildande och brottsförebyggande lösningar som förskolor och idrottsföreningar kan använda. Det ägnar vi våra dagar åt. Vi sitter inte och berättar skräckhistorier om pedofiler för barn utan de som jobbar med barn får verktyg för att lära barn integritet. Om statistiken att ett av fem barn blir sexuellt utnyttjade skrämmer Sigge så är vi två. Men att nämna det är att vältra sig i hot är ett konstigt påstående. Det är att se och prata om jobbiga fakta.

Preskriptionstiden gick ut

Den senaste tiden har Elaine Eksvärd bloggat mycket om idrottstränaren som stod åtalad misstänkt för grovt sexuellt utnyttjande mot en underårig flicka. Natten mot måndagen preskriberades de brott som mannen stod åtalad för eftersom han har hållit sig undan från rättegången och polisen inte har kunnat hitta honom. Därmed slapp mannen rättegång och också en eventuell fängelsedom.

Bostaden till preskriberade pedofilen har blivit nedklottrad.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Friidrottslegendaren Patrik Sjöberg har engagerat sig mycket i fallet och har bland annat spridit den misstänkte pedofilens namn och bild. Hans engagemang i frågan har gjort att det råder lynchstämning mot idrottstränaren i fråga, då många hakat på spridandet av bilden och även lagt ut tränarens adress på nätet.

Grova hot om våld har klottrats på mannens hus. "Våldtäktsman dö" och "peddo" står det bland annat skrivet på huset.

Tryckfrihetsexperten Nils Funcke tycker att allmänt åtal bör övervägas mot Patrik Sjöberg.

– Det är rättskipning som tillhör medeltiden, säger han till DN.