Sigfrid: S-politikern vill avskaffa EU-valet

Publicerad
Uppdaterad
Moderate riksdagsledamoten Karl Sigfrid hävdar att Socialdemokraternas Håkan Juholt vill avskaffa demokratin - efter en intervju i tidningen Östran.
- Karl Sigfrid är en fjant, säger en upprörd Håkan Juholt till Expressen.se.
Det är en intervju i Östran som har fått Karl Sigfrid (M) att reagera. Där är Håkan Juholt, riksdagsledamot för Socialdemokraterna, är oroad över det låga valdeltagandet i Europa. Han tycker inte att det är okej med ett EU-valdeltagande, som i vissa länder, kring 15-20 procent.
Bland annat säger Juholt till Östran:
- Ett alternativ är att låta varje parlament utse dem som ska representera sitt land i Europaparlamentet. På så sätt blir det 100 procent demokratiskt förankrat i stället för kanske 15-20 procent som valdeltagandet ligger på i vissa länder nu.
I Sverige var valdeltagandet 2009 45,53 procent.

"Gäller inte Sverige"

Karl Sigfrid tolkade dock citaten som att Håkan Juholt även pratade om Sverige. I ett pressmeddelande skriver han att Håkan Juholt vill avskaffa EU-valet.
- Det är en fruktansvärd åsikt. Vi avskaffar inte demokratin bara för att väljarna inte röstar som vi vill, säger Sigfrid.
För Expressen.se förtydligar Håkan Juholt sin ståndpunkt:
- Jag står för vartenda ord. Det jag sa var att om ett land val efter val, år efter år, ligger på ett deltagande kring 15-20 procent bör man öppna för möjligheten att låta det nationella valet avgöra. EU-parlamentet ska ha legitimitet. Om 80-85 procent av befolkningen i ett land inte röstar undergräver vi i längden parlamentets politiska legitimitet.
Han fortsätter:
- Jag vill betona det här: det är absolut inte aktuellt för Sverige.

"Konstig reaktion"

Bara under lördagen hade Håkan Juholt fått ett tiotal mejl om att han är ett "jävla äckel" som vill "avskaffa demokratin". Trots, menar han, att han jobbade dygnet runt i en och en halv månad för att få fler att gå och rösta.
Expressen.se ringde upp Karl Sigfrid.
Håkan Juholt tycker att du är en fjant.
- Jaha. Vad baserar han det på?
Han tycker att du har tolkat honom konstigt.
- Håkan Juholts oro är att andra partier än Socialdemokraterna får röster. Han tycker att det är ett problem, det tycker inte jag.
I artikeln i Östran pratar Juholt om ett valdeltagande långt under det svenska?
- Ändå recenserar han partier som inte skulle komma in i Sveriges riksdag, som Junilistan och Piratpartiet. Det är uppenbart att det är Sverige han pratar om och inte andra länder. Jag förstår hans besvikelse, jag är också besviken för att Moderaterna inte fick fler röster. Men det är en oerhört konstig reaktion att vilja avskaffa EU-valet och föra över den makten till riksdagen.
Karl Sigfrid har förståelse för att Håkan Juholt är arg på honom.
- Det är ett hårt angrepp mot honom, men jag tycker att han förtjänar det.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag