Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sifo-undersökning: SD störst bland män

En ny Sifo-mätning visar att Sverigedemokraterna är det största partiet bland männen. Foto: Christian Örnberg
"Men de är inte signifikant större än M och S", säger Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsundersökningar till SvD. Foto: John Alexander Sahlin / Tt

En ny Sifo-mätning visar att Sverigedemokraterna i stort sett står still i opinionen.

Sedan den senaste mätningen har partiet backat med 0,1 procentenheter.

Socialdemokraterna går framåt med 0,7 procentenheter, men sedan valet har de backat från 31 till 27 procent.

FAKTA

Fakta: Opinionen enligt Sifo

Så här fördelar sig väljarsympatierna i Sifos septembermätning, med förändringen i procentenheter från augustimätningen inom parentes:

Socialdemokraterna 27,0 (+0,7)

Moderaterna 22,8 (-1,7)

Sverigedemokraterna 17,7 (-0,1)

Miljöpartiet 7,2 (-0,4)

Vänsterpartiet 7,3 (+0,8)

Centerpartiet 7,2 (-0,4)

Folkpartiet 5,0 (+0,3)

Kristdemokraterna 3,7 (-0,3)

Feministiskt initiativ 2,4 (+0,7)

Mätningen genomfördes 7–17 september då 1 916 personer svarade på frågan: Vilket parti skulle du rösta på om det vore val i dag?

Alla förändringar är inom felmarginalen.

Källa: Sifo/SvD-GP

Om man tittat på hur opinionen har sett förändrat sig det senaste året visar en ny opinionsundersökning från Sifo/SvD att Sverigedemokraterna gått framåt i opinionen samtidigt som Socialdemokraterna har backat.

På ett år har Sverigedemokraterna gått från nästan 13 procent till nära 18 procent i dag. Men jämför man med den senaste Sifo-mätningen har partiet i stället backat, med 0,1 procentenheter.

Marja Lemne, universitetslektor i Statsvetenskap vid Stockholms universitet, menar att det inte går att dra några slutsatser av siffrorna sedan den senaste mätningen i augusti då partiet i princip ligger still. Sett i jämförelse med valet säger hon:

- Utvecklingen under det här året är att i den ena undersökningen ligger alliansen lite över regeringspartierna och i den andra undersökningen lite under. Den stora förändring som har skett har varit att Sverigedemokraterna successivt har ökat och att Socialdemokraterna backar, säger Marja Lemne.

Hon menar traditionella partierna får problem när de ligger nära varandra politiskt och pekar på att det ser ut på liknande sätt i Storbritannien och Tyskland. Att även Vänsterpartiet ökat från 5,7 procent i valet till 7,3 i Sifo-mätningen menar hon visar på att väljarna nu bara ser två oppositionspartier.

– Man skulle kunna tolka det som att det sedan Decemberöverenskommelsen ser man det som att det finns två oppositionspartier, Vänstern och Sverigedemokraterna, säger hon.

Henrik Ekengren Oscarsson förklarar för Svenska Dagbladet att Sverigedemokraterna är ett fenomen i Västeuropa och att det inte finns något annat parti som bara ökat sedan det bildades.

Aldrig åkt på förlust

– Sverigedemokraterna är ett fenomen i Västeuropa. Det finns inget annat parti som bara ökat sedan de bildades. SD har aldrig åkt på en valförlust, säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet till Svenska Dagbladet.

Mätningen visar samtidigt att Socialdemokraterna har backat det senaste året efter valet 2014, från 31 till 27 procent. Jämför man med mätningen som gjordes i augusti har däremot partiet gått framåt, med 0,7 procentenheter. Men att ett regeringsparti tappar i opinionsundersökningar är inte ovanligt.

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin kommenterar undersökningen i ett mejl via sin presskontakt Peter Liljeros.

- Stefan Löfven är tydlig med vilka förändringar som regeringen nu genomför där fokus bland annat ligger på att skapa fler jobb, satsningar för bostadsbyggande, förbättringar för skolan och ett stort ansvarstagande för ett ordnat svenskt och europeiskt flyktingmottagande. Nu genomför vi vår politik som ger effekt på de utmaningar som Sverige står inför i dag.

Marja Lemne menar att man kan se förändringen som att opinionen ligger ganska still, men säger att tillbakagången sedan valet handlar om att partiet inte når ut med sin politik.

– Det är en summering av vad som har hänt det första något kaotiska året efter valet. Då är det väldigt tydligt att Socialdemokraterna inte når ut med sin politik. Det är väldigt mycket icke konkreta förslag, det ska bli spännande att se vad som händer efter att budgeten presenterats, säger Marja Lemne.

Samtidigt poängterar hon att mycket av budgeten presenterats steg för steg vilket skulle innebära att med eller motgångarna redan är med i beräkningen och att man kanske inte kan förvänta sig att det händer så mycket mer när budgeten är presenterad.

- Det ser bekymmersamt ut för Socialdemokraterna. Å andra sidan är det ganska normalt i Europeiskt perspektiv. Socialdemokraternas systerpartier i andra länder ligger på 20, 25 procent, det har stabiliserat sig på en sådan nivå.

"Största värdet bland män"

Jämför man den nya mätningen med opinionsundersökningen som Sifo kom med i augusti är alltså skillnaderna små. Det nya är att Sverigedemokraterna är det största partiet hos männen, med 25,5 procent vilket kan jämföras med Moderaterna som har 22,8 procent och Socialdemokraterna som har 22,4 procent manligt väljarstöd.

– I den här mätningen har SD det enskilt största värdet bland män, men de är inte signifikant större än M och S, säger Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsundersökningar till Svenska Dagbladet.

Alla förändringar i mätningen är inom felmarginalen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!