Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sifo: MP är under
riksdagsspärren

Miljöpartiets språkrör: utbildningsminister Gustav Fridolin och vice statsminister Isabella Lövin. Foto: Fredrik Persson/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Statsminister Stefan Löfven.

Foto: Björn Larsson Rosvall/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Mårten Roslund, språkrör för Grön Ungdom. Foto: Grön Ungdom / TT NYHETSBYRÅN

Statsminister Stefan Löfven har hyllats för sitt agerande efter terrorattentatet.

Nu ökar Socialdemokraternas stöd hos väljarna visar en ny väljarbarometer från SvD/Sifo.

Samtidigt rasar Miljöpartiet till nya bottennivåer – och når nu inte upp till riksdagsspärren.

– Det här är väldigt oroväckande siffror, säger Mårten Roslund, språkrör för Grön Ungdom.

Vilket parti skulle du rösta på om det var val i dag?

V: 8,2 (7,1)

MP: 3,2 (4,5)

S: 29,9 (28,7)

C: 13,8 (14,2)

L: 5,4 (5,7)

M: 17,5 (18,4)

KD: 2,9 (2,8)

SD: 16,7 (16,7)

Siffror inom parantes visar resultatet från mätningen i mars 2017.

Källa: Svd/Sifo

När det blodiga terrordådet på Drottninggatan inträffade för en dryg vecka sedan åkte statsminister Stefan Löfven omedelbart till Stockholm för att leda landet under de turbulenta timmar som följde efter att misstänkte terroristen Rakhmat Akilov mejat fyra människor till döds och skadat ett 20-tal personer.

Nu har statsministerns agerande satt tydliga spår i opinionen.

En ny väljarbarometer från SvD/Sifo – som till hälften är genomförd före lastbilsattacken på Drottninggatan och till hälften efter – visar att Socialdemokraterna går framåt och ökar med 1,2 procentenheter till 29,9 sedan förra mätningen i mars.

– Den sista veckan har de rödgröna dragit ifrån Alliansen, det är en signifikant skillnad mellan blocken som inte fanns före dådet, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén, till SvD.

Stefan Löfvens agerande efter terrordådet i Stockholm verkar ha fått hans förtroende hos folket att öka. Foto: Björn Larsson Rosvall/Tt / TT NYHETSBYRÅN

MP: Inte lyckats förmedla vårt budskap

Betydligt sämre går det för regeringspartnern Miljöpartiet.

De får rekordlåga 3,2 procent i SvD/Sifo:s väljarbarometer för april. Det är en rejäl nedgång från 4,5 procent i mars – och första gången på 15 år som Miljöpartiet ligger under riksdagsspärren i en Sifo-mätning. Det innebär att MP har tappat mer än hälften av sina väljare sedan valet i september 2014.

– Det här är väldigt oroväckande siffror. Om man lyssnar på regeringens budskap så tror jag inte att man hör en anledning att rösta på ett grönt parti, säger Mårten Roslund, språkrör för Grön Ungdom.

Han fortsätter:

– Jag tycker att vi fått i genom grön politik. Vi har snart dubblerat miljöbudgeten. Men det som man inte lyckats med är att förmedla detta på ett enkelt sätt till väljarna.

Mårten Roslund anser att ett av de största felen som partiledningen för MP gjort är att de gett sig in i debatter om för många frågor som inte hör till Miljöpartiets kärnfrågor:

– I dag gick ledningen ut med en fråga helt tagen ur luften, nämligen fotboja. En sådan fråga inom ett område där Miljöpartiet har lite förtroende är inte något vi ska tala om ett år före valet.

M backar

Men även Moderaterna backar i mätningen och får nu ett stöd på 17,5 procentenheter, jämfört med 18,4 i förra mätningen.

– Vi har sett Moderaternas nedgång länge nu, och de har säkert en lång resa för att komma tillbaka. Samtidigt har de fått konkurrens från Centerpartiet. Det är en ny situation som har uppstått, säger Sifos Toivo Sjörén, till SvD.

Samtidigt visar en ny mätning från DN/Ipsos att det råder mycket delade meningar inom M om vilka partier de bör samarbeta med. 24 procent av M-väljarna anser att de bör samarbeta med Sverigedemokraterna, medan 15 procent av M-väljarna anser att partiet i stället bör vända sig mot Socialdemokraterna.

– De här väljargrupperna vill helt olika saker med partiet. Det illustrerar att Moderaternas vägval i regeringsfrågan faktiskt kan leda till nya väljartapp, säger David Ahlin på Ipsos till DN.