Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD får högsta siffran någonsin i ny mätning – L och C straffas

Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES FREDRIK WENNERLUND

En ny undersökning från SVD/Sifo visar att C och L tappar sitt väljarstöd.

Samtidigt får SD sitt högsta stöd någonsin, på 20,0 procent.

– Centerns och Liberalernas hårda linje har inte vunnit gehör bland väljarna, säger statsvetaren Marja Lemne till SVD

Efter fredagens statsministeromröstning står Sverige närmare ett extraval. För Talmannen Andreas Norlén är det ett pressat läge. Samtidigt visar en ny undersökning från SVD/Sifo att även partierna kan behöva oroa sig.

Mätningen för december visar att Centerpartiet får 7,7 procent och Liberalerna 4 procent. Med det står det klart att partiernas hårda linje inte gjort väljarna nöjda. Stödet för C har dalat med 1,3 procentenheter medan L:s stöd minskar med 0,9 procentenheter. För Liberalerna ligger resultatet farligt nära riksdagsgränsen. Vid ett möjligt extraval skulle det kunna leda till stora problem.

Även KD minskar, men endast med 0,1 procentenheter. Moderaterna går i stället emot mönstret bland de borgerliga partierna och går från 18,1 procent till 19,0 procent.

Sverigedemokraterna ökar

Partiernas minskning står i kontrast till väljarstödet för Sverigedemokraterna. SD:s stöd ökar från 19,3 procent till 20,0 procent och blir med det andra största parti. Det är också det högsta resultatet som partiet någonsin fått i en Sifo-mätning, uppger SVD.

Men huruvida det skulle ge effekt i ett möjligt extraval är oklart.

– Det är egentligen bara SD som skulle ha något att tjäna på ett extraval, men även om de skulle gå fram litegrann så skulle det inte förändra någonting i de förhållanden vi har mellan blocken. Det skulle fortsätta vara en liten övervikt för de rödgröna i förhållande till de borgerliga och SD skulle förstärka sin vågmästarroll litegrann, analyserade Expressens politiske kommentator K-G Bergström tidigare i dag. 

Även de rödgröna partierna ökar i decembermätningen. S ökar med 0,7 procentenheter, medan MP och V ökar med blygsamma 0,1 procentenheter vardera.

 

 

Parti för parti

Socialdemokraterna: 29,7 (29,0)

Vänsterpartiet: 7,7 (7,6)

Miljöpartiet: 4,2 (4,1)

Moderaterna: 19,0 (18,1)

Centerpartiet: 7,7 (9,0)

Liberalerna: 4,0 (4,9)

Kristdemokraterna: 6,6 (6,7)

Sverigedemokraterna: 20,0 (19,3) 

 

Så gjordes undersökningen

Sifo genomförde på uppdrag av SvD och GP 8 658 intervjuer med slumpmässigt utvalda personer från 18 år och uppåt. 

Frågan var: "Vilket parti skulle du rösta på i riksdagsvalet om det var val i dag?"

Intervjuerna genomfördes 3–13 december 2018. 

Ca 1 500 av intervjuerna är gjorda med telefon, resterande genom en webbpanel.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.