Statistiken kommer från universitetet Johns Hopkins i USA och har satts samman av nyhetssajten Mother Jones. Den visar hur många som avlidit i ett antal olika länder till följd av det nya coronaviruset covid-19.
Varje land börjar på noll – som i det här fallet betyder att antalet dödsfall passerat ett per tio miljoner invånare. På Y-axeln visas hur många gånger fler dödsfall det varit sedan dag noll.
Den gråa streckade linjen visar Italiens kurva som stiger brant uppåt. Sverige ligger enligt den här datan lite drygt 20 dagar efter Italien, men strax över i antalet dödsfall.
Om Sverige följer mönstret i Italien, ett av de länderna i världen som drabbats värst av coronaviruset, kan dödsfallen stiga till ett hundratals inom två veckor.
Tror inte att det blir som i Italien
Länder som Schweiz och USA ligger hittills lite under den italienska kurvan.
Andra länder, som Spanien, ligger långt över. Det kan ha flera orsaker enligt Peter Nilsson, professor i klinisk kardiovaskulär forskning och medicinhistoriker vid Lunds universitet.
– I Spanien har det exploderat väldigt snabbt. Den höga dödligheten kan vara ett tecken på en överbelastad vårdapparat, säger han.
I Sverige ligger vi än så länge väldigt nära den italienska kurvan. Antalet dödsfall är dock något högre. Men att det skulle bli en situation här liknande den i Italien tror inte Peter Nilsson.
– Jag tror och hoppas att det inte blir fallet. Vi har haft längre förberedelsetid och det ska vi vara evigt tacksamma för. Systemet här har satts i beredskapsläge.
”Lever tätt i familjerna”
Enligt Peter Nilsson behöver man väga in en rad olika faktorer när man ska tolka siffror över antalet dödsfall.
– Det måste sättas i relation till vilka som bor i ett område. Lombardiet är en del av Italien med en väldigt åldrad befolkning, till exempel.
Han säger också att det finns kulturella skillnader mellan länderna att ta hänsyn till.
– Italien togs mer på sängen också. De hade inte fått i gång sina preventiva åtgärder. Och, detta är välkänt, men lever tätt i familjerna, säger Peter Nilsson.