Siffrorna visar: Så hårt slår viruset över världen

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Militärsjukhus för intensivvård sätts upp utanför Östra sjukhuset i Göteborg.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Siffror som visar hur många personer som dött av det nya coronaviruset i olika länder ger en bild av virusets konsekvenser. 

Allra mest ökar nu dödstalen i Spanien. 

– I början är läkarna inte vana vid att hantera viruset, det kan vara en av anledningarna, säger Peter Nilsson, professor vid Lunds universitet.

Statistiken kommer från universitetet Johns Hopkins i USA och har satts samman av nyhetssajten Mother Jones. Den visar hur många som avlidit i ett antal olika länder till följd av det nya coronaviruset covid-19. 

Varje land börjar på noll – som i det här fallet betyder att antalet dödsfall passerat ett per tio miljoner invånare. På Y-axeln visas hur många gånger fler dödsfall det varit sedan dag noll. 

Den gråa streckade linjen visar Italiens kurva som stiger brant uppåt. Sverige ligger enligt den här datan lite drygt 20 dagar efter Italien, men strax över i antalet dödsfall. 

De olika ländernas kurvor baseras på data från amerikanska Johns Hopkins-universitetet.
Foto: Mother Jones
Italiens kurva.
Foto: Mother Jones.
Frankrikes.
Foto: Mother Jones
Tysklands.
Foto: Mother Jones
Kanadas.
Foto: Mother Jones.
Spaniens kurva sticker ut.
Foto: Mother Jones.
Sveriges kurva.
Foto: Mother Jones.
Schweiz.
Foto: Mother Jones
1 / 10

Om Sverige följer mönstret i Italien, ett av de länderna i världen som drabbats värst av coronaviruset, kan dödsfallen stiga till ett hundratals inom två veckor. 

Tror inte att det blir som i Italien

Länder som Schweiz och USA ligger hittills lite under den italienska kurvan. 

Andra länder, som Spanien, ligger långt över. Det kan ha flera orsaker enligt Peter Nilsson, professor i klinisk kardiovaskulär forskning och medicinhistoriker vid Lunds universitet. 

– I Spanien har det exploderat väldigt snabbt. Den höga dödligheten kan vara ett tecken på en överbelastad vårdapparat, säger han. 

I Sverige ligger vi än så länge väldigt nära den italienska kurvan. Antalet dödsfall är dock något högre. Men att det skulle bli en situation här liknande den i Italien tror inte Peter Nilsson. 

– Jag tror och hoppas att det inte blir fallet. Vi har haft längre förberedelsetid och det ska vi vara evigt tacksamma för. Systemet här har satts i beredskapsläge. 

”Lever tätt i familjerna”

Enligt Peter Nilsson behöver man väga in en rad olika faktorer när man ska tolka siffror över antalet dödsfall. 

– Det måste sättas i relation till vilka som bor i ett område. Lombardiet är en del av Italien med en väldigt åldrad befolkning, till exempel. 

Han säger också att det finns kulturella skillnader mellan länderna att ta hänsyn till. 

– Italien togs mer på sängen också. De hade inte fått i gång sina preventiva åtgärder. Och, detta är välkänt, men lever tätt i familjerna, säger Peter Nilsson. 

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.

Därför har Italien drabbats så hårt

Över 59 000 personer har smittats och över 5400 har dött. Italien är det land i Europa som drabbats hårdast av det nya coronaviruset.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.