17,1 procent av kvinnorna vet inte vad de ska rösta på i riksdagsvalet 2018, medan bara 8,2 av männen är osäkra. Det visar Demoskops väljarbarometer från mars, som gjorts på uppdrag av Expressen. De riksdagspartier som har högst andel kvinnliga väljare inom partierna i dag är Miljöpartiet och Centerpartiet. Om bara kvinnor röstade skulle Centerpartiet få dubbelt så höga opinionssiffror än om bara männen röstade (10,8 mot 5,4 procent). Detsamma gäller Miljöpartiet, som i Demoskops mätning får 6,5 procent i väljarstöd hos kvinnorna – men bara 2,9 hos männen.
– Vår bild är att kvinnor uppskattar Centerpartiet särskilt för att vi står upp för medmänsklighet och humanism, för att kvinnor ska vara trygga från våld och övergrepp och för Annie Lööfs trygga ledarskap, säger Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson.
SD vill rikta särskilda budskap till kvinnor
Sämst på kvinnliga väljare är Sverigedemokraterna, följt av Moderaterna. Om bara kvinnor röstat skulle SD i dag tappa mer än fem procentenheter i opinionen och landa på 13,2 procent. Om det var tvärtom, och alltså bara männen som röstade, skulle de i stället växa fem procentenheter – och hamna på 23,4 procent.
– Totalt har vi fler kvinnor som röstar på oss än vad som röstar på Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ tillsammans, ibland också även Miljöpartiet. Vi attraherar alltså fler kvinnor än partier som säger att de är feministiska, säger Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof.
Däremot konstaterar han att de procentuellt har en låg andel kvinnliga sympatisörer, både till väljare och till medlemmar sett. Han säger att partiet nu jobbar aktivt för att få upp just andelen kvinnor, inte minst från LO-kollektivet.

– Många män sätter invandringsfrågan först, medan många kvinnor kanske har den frågan som nummer tre. I de områdena de tycker är viktigast vet de ej vad vi tycker. Och det är klart att vi måste nå ut till de grupperna då.
– Vi diskuterar till exempel om vi kan rikta vårt politiska budskap till vissa grupper för att nå ännu större genomslag där.

Då rödgröna återtar försprånget
Peter Santesson, opinionschef hos Demoskop, menar att Sverigedemokraternas intåg i riksdagen har gjort de övriga partierna till kvinnopartier.
– I och med att SD-stödet är så pass mycket starkare bland män betydde det att när SD växte och drog väljare från många håll fick andra partier en övervikt av kvinnor bland sympatisörerna. Men under senare tid har bilden förändrats framför allt bland M, säger han.
Sett till mätningen i stort, både män och kvinnor inräknade, syns en liten uppgång för de rödgröna partierna som nu samlar 40,3 procent mot allianspartiernas 38,1 procent. Därmed återtar de rödgröna försprånget och avståndet mellan blocken är nu 2,1 procentenheter. Centerpartiet backar till 7,9 procent (-1,4), vilket gör att partiet nu är på samma nivå som före den snabba uppgången under 2017.

– De svagare C-siffrorna, både i väljarstödet och i förtroendet för partiledaren, hänger samman med Moderaternas återhämtning. Centern fick ett större utrymme när Moderaterna var försvagade. Men när vi nu närmar oss valet står Centern också inför svårare frågor att besvara, exempelvis regeringsfrågan och hur man ska hantera ensamkommande från Afghanistan, säger Peter Santesson.
Så är läget i opinionen för partierna:
Vänsterpartiet: 8,5 (+1,3):
– Det är alltmer uppenbart att Vänsterpartiet står för hjärtat i politiken. Den här mätningen ligger nära många av de andra på sista tiden, någonstans mellan åtta och nio procent. Och det märks också när vi turnerar runt landet. Vi växer och blir fler, säger partisekreteraren Aron Etzler.
Socialdemokraterna: 27,2 (-0,1)
– Jag är inte nöjd med att vi står stilla i opinionen, utan vill upp till högre nivåer. Vi har just haft vår stora valkonferens med 500 regionala och lokala företrädare och nu drar vi i gång arbetet med att visa vilket vägval Sverige står inför. En S-ledd regering med fortsatta investeringar i trygghet för vanligt folk i hela landet, med bättre sjukvård och fler poliser – eller M och SD:s stora skattesänkningar för dem som tjänar mest, säger partisekreteraren Lena Rådström Baastad.
Miljöpartiet: 4,6 (-0,5)
– Det går lite upp och ner, förra månaden ökade vi. Man ska minnas att det här är förändringar inom felmarginalen. Men vi jobbar väldigt beslutsamt för att öka markant. I valrörelsen ska vi se till att mänsklighetens viktigaste fråga får ta plats. Klimatet kan inte vänta, säger partisekreteraren Amanda Lind.
Centerpartiet: 7,9 (-1,4)
– Denna mätning pekar åt ett helt annat håll än andra som gjorts nyligen. Opinionen är rörlig, och mycket kan hända innan valet. Centerpartiet kommer målmedvetet att driva på för att stoppa klyvningen av Sverige, förbättra integrationen, korta vårdköerna och att minska utsläppen, säger partisekreteraren Michael Arthursson.
Liberalerna: 5,1 (+0,2)
– Vi ligger i nivå med vårt valresultat och det är vi är inte nöjda med. Vi ska jobba stenhårt för att liberala idéer ska få ett starkare stöd i valet. Sverige behöver till exempel liberala reformer för mer kunskap i skolan och för att nyanlända ska komma i arbete, säger Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm.
Moderaterna: 21,8 (-2,1)
– Det är i grunden samma förutsättningar som tidigare, ett öppet läge och jämnt mellan blocken. Moderaternas mål är att vinna väljare från Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och soffan. I den här mätningen ökar SD och andelen osäkra väljare. Vi är inställda på att det kommer gå upp och ned fram till valdagen, säger partisekreteraren Gunnar Strömmer.
Kristdemokraterna: 3,3 (-0,2)
– Vi går starkt upp i annan mätning som gjorts i närtid då vi varit väl synliga med våra förslag för sjukvården. Det kommer vara prioriterat för oss att peka på de brister som finns, i dag står 94 000 människor i kö för en operation eller besök hos en specialist. Det är ett välfärdssvek och det krävs en reformerad kömiljard för att vända utvecklingen. Kristdemokraterna är garanten för en ny regering och en bättre sjukvårdspolitik. För det krävs fler väljare än i dag, säger partisekreteraren Acko Ankarberg-Johansson.
Sverigedemokraterna: 18,6 (+3,2)
– Jag är tveksam till att det var ett tapp överhuvudtaget. Det är klart att det är kul att det går upp, det är alltid kul – men jag är tveksam till enskilda mätningar. Vi har legat på kring 18 procent ganska länge faktiskt, säger partisekreteraren Richard Jomshof.
Så gjordes undersökningen
Målgrupp: Den röstberättigade allmänheten
Fråga: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag? (Om ej svar ställs även de uppföljande frågorna: Vilket parti lutar det mest mot för dig?/ Vilket parti tycker du är minst dåligt?
Undersökningsperiod: 27 februari – 7 mars 2018.
Metod och urval: Telefonintervjuer utifrån befolkningsurval baserat på telefonnummer samt webbintervjuer i panel rekryterad bland besökare på drygt 400 socioekonomiskt stratifierade webbplatser. Att på eget initiativ anmäla sig till webbpanelen, så kallad självrekrytering, är inte möjligt.
Antal genomförda intervjuer: 1 620 intervjuer varav 1000 per telefon och 620 via webb.
Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder, utbildning, parti i senaste riksdagsval samt hushållsstorlek.
Statistisk säkerhet: SD:s uppgång är statistiskt säkerställd.
Beställare: Expressen.
Mätinstitut: Demoskop.