Expressen kan tillsammans med sajten senatag.se presentera siffrorna som SJ helst inte vill se - den totala tiden förseningar på de mest populära sträckorna under de senaste två veckorna är 1336, 5 timmar. Eller om man så vill: 55 dygn.
- Jag har ingen möjlighet att kolla om det verkligen är så här. Jag vågar därför inte uttala mig om det, säger Dag Rosander, presschef på SJ.
Sträckan mellan Stockholm och Linköping är sämst i klassen. Under perioden 22 november till 5 december har 446 tåg blivit försenade med minst fem minuter, i total tid handlar det om 343 timmar.
Därtill har 35 tåg ställts in, enligt senatag.se:s statistik.
- Jag vill först höra med vår avdelning som jobbar med det här innan jag uttalar mig, säger Dag Rosander.
"Det finns en gräns"
- Mitt förtroende för SJ är inte särskilt stort. Det har varit oerhört mycket förseningar sedan kylan kom, inställda tåg i princip varje dag och alltid med kort varsel, säger hon.
Anna betalar runt 3 000 kronor i månaden för sitt pendelkort, en utgift hon nu hoppas bli kompenserad för.
- Jag är ganska tålig och börjar vänja mig vid förseningarna. Men det finns en gräns även för mig, säger hon.
Anna Rönnlund är inte ensam om sitt låga förtroende för SJ. Färsk statistik från Svenskt kvalitetsindex visar nämligen att missnöjet mot bolaget har ökat de senaste två åren. Kundernas betyg har sjunkit med nio enheter, från 63 till 54 på en skala från 0-100.
Toppar klagomålslistan
Dessutom toppar SJ klagomålslistan där var fjärde resenär har klagat någon gång under det senaste året, enligt Helene Söderberg, analytiker på SKI.- Det är en stor andel. Det finns absolut ett stort missnöje bland deras kunder, säger hon.
Uppgifterna kommer inte som någon chock för SJ.
- Det är inte jätteförvånade. Det har varit ett tufft år för hela järnvägsbranschen med förra årets vinter. Men enligt våra egna undersökningar har vi ett bättre resultat, säger Dag Rosander.