Foto: SVT
 Foto: SVT

Siffrorna från SVT:s vallokalsundersökning

Publicerad
Uppdaterad
Piratpartiet ser ut att segla in i EU-parlamentet och bli den stora vinnaren i valet till EU-parlamentet.
Miljöpartiet såg också ut att göra ett mycket bra val medan sensationen 2004, Junilistan, kan ramla ur, enligt SVT:s vallokalsundersökning.
- Jag tror inte att Miljöpartiet har lockat till sig proteströster utan att vi har vunnit på egna meriter, sade Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand och såg också Miljöpartiets beslut att släppa sitt krav på att Sverige ska lämna EU som en förklaring till framgången.

Öronbedövande jubel

Enligt vallokalsundersökningen skulle enfrågepartiet Piratpartiet få 7,4 procent. Uppenbarligen gick kraven på medborgarrätt, fri fildelning och frihet på internet hem hos framförallt unga väljare.
Jublet var öronbedövande när resultatet från SVT:s valundersökning dök upp på den stora tv-skärmen på Piratpartiets valvaka.
- Det här innebär att en ny generation får representation i Bryssel. Det här innebär att vi börjar arbetet för att säkra medborgarrättigheterna, något vi kämpat för i 3,5 år. Det här innebär att gammelpolitikerna äntligen måste förstå att till och med om de tar pengar ur lobbyisternas skottkärror så blir de av med jobben, sade partiledaren Rick Falkvinge till TT ett par minuter senare.

Katastrofval

Miljöpartiet såg ut att landa på drygt 11 procent, nästan en fördubbling jämfört med 2004.
Vänsterpartiet och Junilistan såg ut att göra riktiga katastrofval, med ett fall från 12,8 procent till 5,7 för v och för Junilistan ett fall från 14,5 procent till under 4. Det skulle innebära att Junilistan förlorar sina platser i parlamentet.
Vänsterpartiets profilering som det enda större parti som vill att Sverige ska gå ur EU tycks inte ha vunnit stöd.

"Jag jublar"

Folkpartiet gick precis som Miljöpartiet starkt framåt i vallokalsundersökningen, upp till 11,5 procent, en uppgång som comebackande förstanamnet Marit Paulsen kan ha stor del i.
- Jag jublar ganska bra över det här. Det är en nervositet tills man börjar få in de första siffrorna, sedan är det klart att det är osäkert. Det ser ut som om det blir två mandat, men det är för tidigt att säga, säger Folkpartiets partisekreterare Erik Ullenhag till TT.
För de båda stora partierna Socialdemokraterna och Moderaterna såg valet ut att ha givit samma väljarstöd som i valet 2004, en stor besvikelse för Moderaterna som satsat femton miljoner, tre gånger så mycket som förra gången, i valkampanjen.
För Centern och Kristdemokraterna såg det också, enligt vallokalsundersökningen, ut att bli ett resultat i nivå med förra valet, vilket skulle betyda ett mandat var för de båda partierna.
Feministiskt initiativ, med toppnamnet Gudrun Schyman, såg ut att ha gjort en stark valspurt och noterades för 3,2 procent i vallokalsundersökningen.

Lars Larsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag