Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Siffrorna avslöjar: De hamnar på intensiven

Intensivvårdsakuten på Karolinska sjukhuset i Stockholm.Foto: PATRIK ÖSTERBERG/TT / PATRIK ÖSTERBERG TT NYHETSBYRÅN

Majoriteten av de som intensivvårdas i Sverige tillhör en riskgrupp. 

27,8 procent av de inlagda har diabetes och 29,1 procent högt blodtryck.

– Jag är orolig konstant, säger diabetikern Sara Andersson. 

I Sverige har 144 patienter hittills skrivits in på en intensivvårdsavdelning, IVA, i landet. Majoriteten av dem tillhör en riskgrupp. 

Av de som skrivits in på IVA har 27,8 procent haft diabetes. 26,6 procent någon form av hjärt- och lungsjukdom och 29,1 procent högt blodtryck, visar siffror Svenska Intensivvårdsregistret, som SVT redovisar. 

– Det är fortfarande, som tur är, ganska få avlidna i Sverige. Vad vi vet från andra länder är det en faktor att ha diabetes, men den är inte jättestor. Av alla som har diabetes är det försvinnande få som dör, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog, på Folkhälsomyndigheten. 

Sara isolerar sig 

Sara Andersson, 27, har diabetes typ 1. Det nya coronaviruset skrämmer henne – speciellt faktumet att man inte vet exakt hur viruset fungerar. 

– Jag är orolig konstant. Det här har nästan ökat pulsen på mig. 

– Jag blir inte sjukare än någon annan när jag får vanlig influensa. Men eftersom att detta är ett nytt virus och att vi inte vet hur mycket om det så vet vi inte heller hur det kommer slå ut i kroppen. 

Sara Andersson isolerar sig så gott det bara går. Förutom att gå till jobbet håller hon sig mest hemma. 

– Folk borde ta det här på mycket större allvar än vad de gör. Man borde sluta sätta underhållning före andra människors hälsa. Folk måste ta ansvar. Det smittar ju till de som har det sämre än de själva har det. 

Expressen har försökt nå Folkhälsomyndigheten för att få svar om det handlar om diabetes typ 1, 2 eller båda. På myndighetens hemsida specificerar gör de inte någon skillnad på typerna. 

Socialstyrelsen: ”Vårdpersonalen ska inte behöva känna sig osäkra i sitt arbete”

Skyddsutrustningen börjar ta slut på flera håll i landet. Nu hoppas man på att stora leveranser ska komma i tid och utan krångel.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.