Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Högsta stödet för Centerpartiet på 27 år

Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé kommenterar SCB:s partisympatiundersökning i Riksdagen i Stockholm.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Moderaterna får 18,1 procent i den senaste SCB-mätningen
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Samtidigt blir Sverigedemokraterna Sveriges näst största parti med 18,4 procent
Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Annie Lööf fortsätter skörda politiska framgångar.

När SCB presenterade sin stora partisympatimätning på torsdagen var Centern den stora vinnaren – samtidigt som allianspartnern Moderaterna kämpar med tunga motgångar.

– Det är ett bra resultat för Centerpartiet, det är vårt högsta stöd i SCB på 27 år, säger partisekreterare Michael Arthursson.

Det har varit en spänd väntan på SCB:s stora partisympatimätning som presenterades på torsdagsförmiddagen och flera riksdagspartier har fruktat stora opinionstapp sedan den förra mätningen publicerades i november förra året.

Moderaterna valde att redan tidigare i veckan varna för siffror runt 16 procent, och precis som väntade visade SCB-mätningen ett dalande resultat för partiet där de går från 24,7 till 18,1 på ett år.

Partisekreterare Tomas Tobé är ändå optimistisk, och tror att Moderaterna kan vända de dystra siffrorna:

– Jag tycker att det här bekräftar en nedgång, men jag ser stora möjligheter för oss att kunna vända detta.

Och trots krav på Kinberg Batras avgång menar Tobé att hon har stort stöd inom partiet.

– Det är klart det finns en frustration och en oro, men jag noterar också ett starkt stöd i förbunden för att ge Anna Kinberg en chans att vända detta, säger han.

Det är framför allt Moderaterna i Stockholms län som varit kritiska till M-ledaren med distriktets ordförande ger nu sitt fulla stöd till Anna Kinberg Batra.

– I dagsläget har jag fullt förtroende för henne, men jag har också höga krav”, säger Kjell Jansson, ordförande för Stockholmsdistriktet, till Dagens Industri.

Uppåt för Lööf

Betydligt ljusare ser det ut för allianspartnern Centern och Annie Lööf som just nu rider på en framgångsvåg och ökar med 4,2 procentenheter till 11,3 procent.

– Det är ett bra resultat för Centerpartiet, det är vårt högsta stöd i SCB på 27 år. Klart att vi är nöjda med det, säger Michael Arthursson, partisekreterare för Centerpartiet.

Han fortsätter:

– Vi har en debatt nu som vi tar upp som ska hindra att Sverige klyvs och den kommer vi att fortsätta ännu mer, för det är en av de viktigaste frågorna framöver.

Samtidigt hoppas Michael Arthursson på ett fortsatt samarbete med Moderaterna.

– Framförallt tror jag att det är viktigt med fler gemensamma politiska besked, både när det gäller trygghet, välfärd och när det gäller jobb och så vidare. Det kommer vi att jobba för, så att människor ser vad de har att vänta sig efter en Alliansseger 2018, säger han till TT.

För de två andra allianspartierna Liberalerna och Kristdemokraterna är det i stort sett inga förändringar – L är kvar på 5,0 procent medan KD ökar marginellt till 3,2 procent från förra årets 3,1 procent.

– Klart att man blir otålig när vi står och stampar kring vårt valresultat, samtidigt är vi medvetna om att det tar tid att vända en negativ trend. Är man i en svacka så tar det tid att vända det, säger Maria Arnholm, partisekreterare Liberalerna.

Acko Ankarberg Johansson, partisekreterare för Kristdemokraterna, menar att partiet jobbar på att komma med i riksdagen i nästa val.

– Vår politik ska finnas den kommande mandatperioden, för kristdemokratisk politik behövs, säger hon.

Socialdemokraterna ökar med 1,9 procentenheter och landar på 31,1 procent medan Vänsterpartiet backar med 1,4 procentenheter till 6,3 procent.

Aron Etzler, Vänsterpartiets partisekreterare är besviken över resultatet:

– 6,3 är ganska dåligt. I snitt ligger vi på 8,0. Vi vet inte riktigt vart det pekar om vi ska vara ärliga. Jag tror tyvärr inte det finns en enda mätning man kan använda som facit, säger han.

MP kvar över riksdagsspärren

Regeringspartiet Miljöpartiet har i flera tidigare mätningar hamnat nära riksdagsspärren på fyra procent, men de håller sig ovanför gränsen i SCB:s mätning med 4,5 procent.

- Precis samma siffra som förra året och stabilt där vi har legat det sista året. Men vi vill så klart stärka stödet. Miljöpartiet har en unik roll i svensk politik som det parti som prioriterar miljön och klimatet och har de offensiva förslagen som behövs, säger Amanda Lind, partisekreterare Miljöpartiet.

Sverigedemokraterna blir Sveriges näst största parti med sina 18,4 procent och Mattias Karlsson, Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen, är mycket nöjd:

– Det är en väldigt glädjande mätning för Sverigedemokraternas del. Vi är det enda partiet som tagit väljare från samtliga andra partier, säger han.

Partiernas siffror mot SCB:s siffror november 2016

Moderaterna: 18,1 (-4,7)

Centerpartiet: 11,3 (+4,2)

Liberalerna: 5,0 (+-0)

Kristdemokraterna: 3,2 (+0,1)

Socialdemokraterna: 31,1 (+1,9)

Vänsterpartiet: 6,3 (-1,4)

Miljöpartiet: 4,5 (+-0)

Sverigedemokraterna: 18,4 (+0,9)

Övriga: 2,2 (-1,9)

Källa: SCB

Demoskops opinionschef Peter Santesson kommenterar SCB:s mätning – och kallar Moderaterna för en multisjuk patient: 

– De som verkligen har tågat ut efter SD-utspelet är kvinnor. Kvinnor i "livspusselåldern", 35-40 år, ganska välutbildade, som gillade Nya Moderaterna och som tycker att flörtandet med SD är helt förfärligt. De har gått över till Centern, säger han. 

Enligt Demoskop har M tappat närmare 12 procentenheter av kvinnorna, dubbelt så många som männen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.