Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sifforna som får Europas högerpopulister att jubla

Matteo Salvini ses som Italiens nya ”starke man”
Matteo Salvini har precis som premiärminister Viktor Orban i Ungern profilerat sig en politiker som gör något åt migrationen.
Foto: ALBERTO PELLASCHIAR / AP TT NYHETSBYRÅN
Antalet migranter och flyktingar som nått Italien under 2019 har rasat kraftigt.
Foto: EMILIO MORENATTI / AP TT NYHETSBYRÅN
Richard Gere tillsammans med flyktingar på Medelhavet tidigare i augusti.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Färre och färre flyktingar och migranter tar sig till Europa över det dödliga Medelhavet.

Det är precis så Italiens Matteo Salvini vill ha det.

Hans hårda restriktioner har fått antalet anländande migranter att falla kraftigt till Italien under 2019.

Han hoppas nu lösa in den politiska checken i Italien och segra i ett nyval.

Men kritikerna anklagar Italien och EU för att medvetet låta människor dö.

Skådespelaren Richard Gere dök i förra veckan upp på ett räddningsfartyg i Medelhavet som plockat upp migranter i Medelhavet. Han avbröt sin semester, sa han, för att hjälpa till.

Den 69-årige Hollywood-stjärnan har engagerat sig i en rad mänskliga rättighetsfrågor genom åren. Den vänsterliberale Gere är också en tacksam motståndare för Italiens inrikesminister och ledaren för högernationalistiska Lega, Matteo Salvini.

– Han kan ta alla dessa personer med sig till Hollywood på sitt privatplan, och ta hand om dem i sin villa, sa Salvini. Tack, Richard!!!

Matteo Salvini hoppas nu på nyval i Italien till hösten, han har spräckt den regering han suttit i tillsammans med vänsterpopulistiska Femstjärnerörelsen.

Det är inte så underligt. Hans Lega är numera Italiens i särklass största parti om vi får tro mätningarna. Lega fick 18 procent i det senaste parlamentsvalet förra våren. Nu ligger det på 37 procent i mätningarna. Lega fick 34 procent i EU-valet.

Vill sätta stopp för migrationen

Matteo Salvini har - precis som premiärminister Viktor Orban i Ungern - profilerat sig en politiker som gör något åt migrationen. Han vill sätta stopp för den.

Salvini är inrikesminister och vice premiärminister och sedan regeringen tillträdde i juni i fjol så har han genomfört en rad åtgärder för att minska på migrant- och flyktingströmmen över Medelhavet till Italien.

I sanningens namn påbörjade redan den förra regeringen detta arbete. År 2017 slöt exempelvis Italien en överenskommelse med olika makthavare i Libyen som bland annat fick libyska kustbevakningen att på allvar börja ingripa.

Och minskningen är dramatisk. År 2016 kom enligt International Organization for Migration 181 436 migranter till Italien. År 2017 hade antalet minskat till 119 369 och i fjol kom endast 23 370.

Italien har under Salvinis tid som inrikesminister i praktiken stängt landets hamnar för räddningsfartyg som det Richard Gere besökte. Rättsliga processer har även inletts mot en del besättningsmedlemmar.

EU har inte längre några fartyg som plockar upp flyktingar och många dagar finns inte ett enda fartyg från frivilligorganisationer ute till havs för att plocka upp människor i sjönöd. 

År 2016 kom enligt International Organization for Migration 181 436 migranter till Italien. År 2017 hade antalet minskat till 119 369 och i fjol kom endast 23 370.
Foto: GIUSEPPE LAMI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Medelhavet har blivit ett dödens hav

Allt detta gör också att överfarten nu är dödligare än förr. Ja, betydligt färre kommer, men sannolikheten att dö har ökat för de som ändå försöker ta sig till Italien. År 2017 drunknade en av 48, i år har en av 17 drunknat. Dödssiffran hittills under 2019 ligger på 843. I fjol dog 2 299. Medelhavet har de senaste åren blivit ett dödens hav.

År 2019 ser nu ut att bli ännu ett år med kraftigt fallande antal anländande. Under de första sex månaderna år 2017 kom 83 759 till Italien och i fjol kom 16 577. Under årets första sex månader kom endast 2 779.

Om vi lyfter blicken och tittar på Europa som helhet så faller siffrorna även där. I fjol såg vi den lägsta siffran sedan 2013. Under årets första sju månader har enligt IOM 51 118 migranter kommit, jämfört med 73 804 i fjol och 122 384 under 2017.

Under rekordåret 2015 kom en stor del via Turkiet, men det täppte EU - och främst Tyskland - till med en uppgörelse i mars 2016 som ledde till att turkiska kustbevakningen började ingripa.

Något liknande har alltså skett med Libyen. Den libyska kustbevakningen återför migranterna som plockas och placerar dem i läger, ofta under förfärliga förhållanden. Många har torterats eller våldtagits där.

Kritik mot EU

Sedan januari år har över 2 300 tagits till havs och förts tillbaka till Libyen. Situationen där har blivit ännu värre sedan april då nya strider bröt ut i Libyen. Den 3 juli dödades exempelvis 50 personer där deras läger bombades.

EU har fått kritik för att cyniskt låta migranter dö på Medelhavet. En grupp människorättsadvokater har även vänt till sig till Internationella brottmålsdomstolen i Haag och anklagar EU för att bära ansvaret för att ”tusentals människor har förlorat livet genom drunkning”.

Men migrantströmmarna försöker också hitta nya vägar. När Italien började stänga sina hamnar så flyttade en del av trafiken västerut till Spanien. I fjol kom över 60 000, den högsta siffran någonsin.

I år tycks färre komma, bland annat efter ett utökat samarbete mellan Spanien och Marocko. Den ökade migrant- och flyktingströmmen ledde snabbt till valframgångar för högernationalister även i Spanien.

Det kan tyckas att med färre antal migranter, så borde politiker som profilerat sig som anti-migranter tona ner retoriken. Men inget tyder på det.

Salvini siktar på att bli Italiens premiärminister om några månader.
Foto: GIUSEPPE LAMI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Orban och Salvini allierade

Ungern släpper i dag bara in två asylsökande per dag, har byggt dubbelstängsel med taggtråd mot serbiska gränsen, men Viktor Orbans regering fokuserar fortfarande på det nutida och framtida hotet från migrantströmmar till Europa.

Orban har en tung allierad i just Matteo Salvini, och Salvini kan mycket väl vara Italiens premiärminister om några månader. 

Helt tagna ur luften är heller inte varningarna om att trycket mot Europa kommer att finnas kvar och antagligen öka i framtiden. Det bor i dag cirka en miljard människor i Afrika, en siffra som enligt FN beräknas öka till 2,2 miljarder år 2050.

Vägen till ett bättre liv för många av dessa kommer under lång tid framöver att gå norrut via Medelhavet till Europa.

Så många flyktingar/migranter har kommit till Europa:

2019: 53 280

2018: 144 166

2017:186 768

2016: 390 432

Så många flyktingar/migranter har kommit till Italien:

Jan-juni: 2019: 2 779

Jan-juni: 2018: 16 577

Jan-juni: 2017: 83 759

Så många har drunknat på Medelhavet:

2019: 843

2018: 2 299

2017: 3 139

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.