Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Siewert Öholms hustru död

Cancern tog hennes liv. Ann-Britt Öholm kämpade i över fyra år mot sjukdomen – men i fredags gav hon upp och somnade in.
Siewert Öholm berättar om hustruns kamp mot cancern
Tv-profilen Siewert Öholms fru Ann-Britt, 63, blev tröttare och tröttare. Hon kände knölar i bröstet men vägrade i det längsta att gå till doktorn.
I fredags somnade hon in med sin man och sina barn vid sängen.
För Siewert kändes det som om han hamnade i ett svart hål.
Ann-Britt ville inte prata med mig om att hon skulle dö av omsorg om mig, säger Siewert Öholm, 65, till Expressen.
Ann-Britt Öholm skötte Aspa herrgård i Närke medan Siewert jobbade på SVT i Göteborg. Hon fick utmärkelse efter utmärkelse för den goda maten och den personliga servicen. Men år 2000 blev hon plötsligt tröttare och tröttare samtidigt som hon kände knölar i ett bröst. Hon sålde Aspa för att jobba mindre. – Hon visste det inte själv, men cancern hade börjat härja.

Kände på bröstet

– Den stora besvikelsen var att Ann-Britt inte trodde att hon skulle kunna bli sjuk, säger Siewert Öholm, som förebrår sig själv: – Jag var också dum… Vid första signalen kände jag också på hennes bröst och hittade några andra körtlar som är naturliga och sa att det där är ingenting. Ann-Britt Öholms bröst opererades framgångsrikt. – Men sedan kom cancern tillbaka fyra gånger. Hon fick både strålning och cellgifter och tappade håret.

"Fenomenal kämpe"

– Ann-Britt gick igenom en oerhörd prövning. I fyra och ett halvt år har hon varit en av de mera fenomenala kämparna. Hon har kämpat bort metastas efter metastas, säger Siewert Öholm. I våras slog cancern till en fjärde gång. – Då skulle vår näst yngste son, Oskar, 24, gifta sig. Vi trodde inte att Ann-Britt skulle få vara med om det och läkaren förvarnade mig vid midsommartid. Men hon hade en sån järnvilja, så tre dagar före bröllopet verkade hon fullt frisk och höll ett tal inför 90 personer. Siewert och Ann-Britt Öholm hade en privat sjukvårdsförsäkring, men valde ändå den offentliga vården – först Sahlgrenska i Göteborg, sedan Radiumhemmet vid Karolinska i Solna. – Jag är så imponerad av vården och den empati som vi mötts av; så mycket känslor, så mycket omsorg trodde jag inte fanns. Hur orkar du leva vidare? – Det är bra att prata, det har känts bra. Det svarta hålet som kom i fredags morse håller jag på att ljussätta på olika sätt; att ta tillbaka varje rum. Jag har gjort mina promenader i våra omgivningar och i vårt hem, och jag kan känna att det blir många minnen. Vi var gifta i 42 år – ett helt liv. Ordet livskamrat hade ett innehåll för oss.

Somnade in lugnt

– Alla de tusentals människor som Ann-Britt tog i hand och välkomnade på Aspa herrgård kan veta att hon somnade in väldigt lugnt och harmoniskt. Hon visste att hon var färdig, hon var beredd, säger Siewert Öholm.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!