Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sida upp och sida ner

Expressens förstasida den 31 december 1960.
Åke Andersson – geniförklarad.
Sten Berglind.

Det var några dagar

före nyåret 1961 och på Expressens centralredaktion i Klara satt en ensam man lutad över skissblocket. Det var Åke Andersson. Åke hade något år tidigare hämtats från lilla Hudiksvalls Nyheter för att rita förstasidan på Expressen. På Hudiksvalls Nyheter hade han bland annat lyckats med konststycket att skaffa bilder på Andrea Doria-katastrofen 1956 mitt framför näsan på flera av de stora dagstidningarna i Sverige. Sånt gjorde intryck. En vacker dag 1958 sa hans mamma: – Expressen har ringt. Dom vill bjuda på middag. Middagen avåts på Hudiksvalls stadshotell och efter en del turer fram och tillbaka tackade Åke Andersson ja. Att få rita förstasidan på Expressen lät ju inte så dumt. För att inte tala om lönen. I ett slag skulle den bli det dubbla.

Nu satt han

på Expressens centralredaktion i Stockholm och försökte göra skäl för den. Vad han visste var att det var han och ingen annan som skulle rita förstasidan på nyårsafton. Dessutom visste han det var Sigge Ågren som skulle vara chef. Då om någonsin gällde det att ha något i bakfickan – helst en idé som kunde få Sigge att gå i taket. Sigge gick alltid i taket. Ibland för att något var bra, lika ofta för att det inte var det. Nyår, tänkte således Åke. 1961. Inte ett skvatt skulle förstås hända under förmiddagstimmarna. Det var så tidningen gjordes på den tiden – samma dag som den kom ut. 1961, skrev han på papperet framför sig. Det var efter det som han blev kaffesugen. – Kaffeautomaten stod ute i korridoren en bit bort. När jag kom tillbaka till skrivbordet råkade jag få se skissblocket upp-ochned och upptäckte förstås att det stod 1961 då också. Därmed var nyårsafton räddad. På två röda ritade Åke en förstasida som i dag räknas som en av tidningens klassiker. Ni ser den här ovanför. Förstasidan den 31 december 1960. Eller rättare sagt förstasidorna. Enda gången i Expressens historia som det har gått att läsa tidningen både rättvänd och upp-och-ned. På den ena stod det:

Vi önskar alla våra läsare ett

GOTT NYTT ÅR! (Vänd på tidningen så får ni en nyårshälsning till!) När man så vände på tidningen fick man det – en nyårshälsning till. Plus tillägget att "Nästa gång vi kan göra så här blir först 6009". Och så mitt på sidan – siffrorna 1961 i staketstil – likadana hur man än vände och vred. – Det var ju bäst att passa på, skrockar Åke. Gången före var 1881 och då fanns ju inte Expressen.

Någon dag före

nyårsafton tog han fram skissen ur skrivbordslådan och sköt fram den till Sigge Ågren. – Vad tror du om det här, undrade han. – Du är ett geni, din lille jävel, skrek Sigge. Bara ett världskrig kan slå det här. Vi håller det hemligt till nyårsafton och sen kör vi. Och något världskrig blev det ju inte. Under årens lopp har jag hört både en och två versioner om hur det egentligen gick till när Åke Andersson gjorde den där omtalade förstasidan "1961". Nu vet jag och ni också. Han blev helt enkelt kaffesugen. Fotnot: Åke Andersson lämnade Expressen 1986 för att i stället bli utvecklingschef på Sydsvenska Dagbladet i Malmö. 1999 la han pennan på hyllan och gick i pension.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.