Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sida kräver tillbaka miljonbelopp

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Isabella Lövin.
Foto: Lisa Mattisson Exp

Under 2014 har biståndsmyndigheten Sida krävt tillbaka miljonbelopp från organisationer som använt skattepengarna på fel sätt, vilket SVT först rapporterade om.

– Korruptionsfaktorn är hög i många av de länder som får svenskt bistånd, säger Isabella Lövin, MP, biståndsminister.

I fjol skänkte Sverige 38,4 miljarder kronor i bistånd. Därmed nådde man målet om att skänka motsvarande en procent av landets sammanlagda bruttonationalprodukt.

Men efter att miljontals kronor hamnat i fel händer har Sida nu krävt tillbaka stora summor pengar.

En organisation som arbetar med utbildning för barn i Somalia fick 7,7 miljoner kronor. Men efter ett anonymt tips började Sida att misstänka att företaget bland annat betalat för samma projekt flera gånger och att det rådde jävsituationer i samband med inköp man gjort.

Den 28 maj fick de återbetala mer än 1,3 miljoner kronor.

– Sidas uppdrag är att arbeta i de fattiga länderna där korruptionen är väldigt utbredd. Det är därför vi arbetar så hårt med de här frågorna och alltid agerar, säger Lotta Hakelius, korruptionsutredare på Sida.

Anlitade sin fru

Biståndsminister Isabella Lövin bekräftar att många av de länder som får svenskt bistånd har hög korruption - men hon ser ljust på framtiden.

– Korruption är en orsak till fattigdom, men vi jobbar för att förbygga den. Bland annat genom att stödja statsförvaltning och fria medier. Sida har också öppna kanaler för att anmäla om man misstänker korruption, på hemsidan finns det en visselblåsarfunktion där man kan anmäla det anonymt, säger hon.

Granskar man Sidas lista över korruptionsrapporter kan man se att det också finns problem på hemmaplan. På en svensk högskola anlitade en av cheferna sin egen fru år 2013, och skrev själv under papprena. De blev då skyldiga att betala tillbaka de 55 246 kronorna som frun hann få i lön.

Men det finns ett mörkertal för pengar som använts på fel - eller rentav brottsligt - sätt.

– Det finns så klart sådant vi inte upptäcker, men våra rapporter visar att vi blir bättre och bättre på det för varje år. Märker vi att något inte verkar stå rätt till åker vi dit eller skickar en extern revisor, säger Lotta Hakelius.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.