Svenska Sida har känt till anklagelserna mot Oxfams medarbetare, men ändå beviljat mer än sex miljoner kronor i stöd till ett projekt, skriver DN. Foto: / TT NYHETSBYRÅNSvenska Sida har känt till anklagelserna mot Oxfams medarbetare, men ändå beviljat mer än sex miljoner kronor i stöd till ett projekt, skriver DN. Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Svenska Sida har känt till anklagelserna mot Oxfams medarbetare, men ändå beviljat mer än sex miljoner kronor i stöd till ett projekt, skriver DN. Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Sidas handläggare Amira Malik Miller slog larm redan 2008, enligt DN. Hon kände igen namnet på Roland van Hauwermeiren (bilden) från en rapport där han anklagades för att ha arrangerat sexpartyn med lokala kvinnor i Liberia 2004. Foto: / SKÄRMDUMPSidas handläggare Amira Malik Miller slog larm redan 2008, enligt DN. Hon kände igen namnet på Roland van Hauwermeiren (bilden) från en rapport där han anklagades för att ha arrangerat sexpartyn med lokala kvinnor i Liberia 2004. Foto: / SKÄRMDUMP
Sidas handläggare Amira Malik Miller slog larm redan 2008, enligt DN. Hon kände igen namnet på Roland van Hauwermeiren (bilden) från en rapport där han anklagades för att ha arrangerat sexpartyn med lokala kvinnor i Liberia 2004. Foto: / SKÄRMDUMP

Sida kände till att chef anklagats för sexköp

Publicerad

En före detta chef inom Oxfam misstänks för sexköp.

Något Sida ska ha känt till – men ändå betalade man ut pengar till ett projekt mannen var ansvarig för.

Nu fryser det svenska biståndsorganet sina bidrag till Oxfam, uppger Dagens Nyheter

Den brittiska hjälporganisationen Oxfam har hamnat mitt i en skandal – som nu ser ut att bli allt större. Bakgrunden är att en medarbetare inom organisationen, Roland van Hauwermeiren, misstänks för att ha köpt sex under sitt arbete i olika länder.

Något den högsta ledningen ska ha känt till.

Sida kände till Oxfam-skandal

Nu skriver DN att även svenska Sida ska ha känt till anklagelserna mot Oxfams medarbetare, med hänvisning till Irin News. Ändå uppges Sida ha beviljat Oxfam mer än sex miljoner kronor i stöd till ett projekt – som mannen var ansvarig för på Haiti 2010.

– Där har vi uppenbarligen misslyckats, säger Per Byman, före detta ansvarig för humanitära projekt på Sida, till DN.

Sidas handläggare Amira Malik Miller slog larm redan 2008, enligt DN. Hon kände igen namnet på Roland van Hauwermeiren (bilden) från en rapport där han anklagades för att ha arrangerat sexpartyn med lokala kvinnor i Liberia 2004.Foto: / SKÄRMDUMP

Enligt tidningen slog Sidas handläggare Amira Malik Miller larm redan 2008. Hon kände igen namnet på Roland van Hauwermeiren från en rapport där han anklagades för att ha arrangerat sexpartyn med lokala kvinnor i Liberia 2004.

Ändå betalade Sida ut pengar till Haitiprojektet.

Sida stoppar stödet till Oxfam

Nu ska det svenska organet dock stoppa sitt finansiella stöd till Oxfam under några veckor.

– Det innebär att 280 000 människor som är i behov av humanitärt stöd drabbas. Det är oerhört tråkigt. Och det ena lidandet måste vägas mot det andra, säger Susanne Mikhail Eldhagen, chef för Sidas humanitära bistånd, till DN.

Hon säger också att detta aldrig skulle kunna hända i dag.

Nu kräver Sida svar på vad Oxfam har vidtagit för åtgärder efter det som har hänt.

Enligt Irin News skickades Roland van Hauwermeiren hem från Liberia efter anklagelserna om att han arrangerat sexpartyn 2004. Men mindre än två år senare fick han ändå jobb på Oxfam. Sedan dess har han bland annat varit landchef i Haiti och jobbat för Action contre la Faim i Bangladesh.

Har sparkats från Oxfam

Mannen sparkades från Oxfam 2011 misstänkt för en rad sexualbrott och övergrepp i Haiti det året, enligt The Times.

När den före detta hjälparbetaren Amira Malik Miller läste artikeln i The Times tänkte hon:

"Åh herregud, han har gjort det här i 14 år".

– Han kringgår systemet. Från Liberia till Tchad till Haiti till Bangladesh. Någon borde ha kollat ordentligt, säger Amira Malik Miller till Irin News.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag