Sida: Halverat bistånd får katastrofala följder

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Sidas generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka var med i SVT:s "Agenda".
Finansminister Magdalena Andersson.
Foto: Claudio Bresciani/Tt

För stora nedskärningar i biståndsbudgeten för att finansiera flyktingkrisen kan få katastrofala konsekvenser, varnar Sida.

En halvering av budgeten kan leda till att tiotusentals barn blir utan skolgång och att flera miljoner människor kan bli utan rent vatten, visar en översikt som SVT Nyheter har tagit del av.

Samtidigt varnar Sidas generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka att en svensk nedskärning skulle kunna bli ett ledande exempel som flera länder sen väljer att följa.

Regeringen inventerar för att möta de kostnadskrav som flyktingkrisen ställer på finanserna. Mejl som tidigare har läckts visar hur finansdepartementet har skickat ut en skrivelse till samtliga departement med en uppmaning om att se över samtliga möjligheter att spara pengar.

Nu slår biståndsmyndigheten Sida larm om att en halvering av anslagen skulle få katastrofala konsekvenser.

Sidas generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka medverkar i söndagskvällens SVT Agenda:

– Det som blir påtagligt här på plats är vilket avbräck en halvering av det humanitära stödet skulle bli. Det skulle kunna innebära att en miljon människor som i dag får hjälp i de läger där vi arbetar skulle bli utan stöd, säger hon i programmet.

Sida: Katastrofala konsekvenser

Sida har gjort en översikt av konsekvenserna där en halvering av anslaget har avräknats, som SVT Nyheter först rapporterade om.

En sådan förändring innebär stora nedskärningar i verksamheter som humanitärt bistånd, globalt utbildningsstöd, globalt stöd för vatten och sanitet samt globalt stöd för mödrahälsa.

En direkt effekt hade varit att 156 000 barn inte får behandling för akut undernäring. En annan att 50 000 barn inte kan gå i skolan medan 8 000 grundskolor blir utan läromedel.

– Skola är helt avgörande. Vi har fått berättelser om barn som gått miste om tre års skola i Syrien på grund av kriget, men som nu får möjlighet att komma i kapp och så småningom integreras i skolor här i Jordanien. Att dra bort förutsättningarna för utveckling där de behövs är naturligtvis en risk att människor fortsätter att söka sig till andra miljöer, säger Charlotte Petri Gornitzka i Agenda.

Petri Gornitzka: Risk för spridning

Samtidigt ser hon en risk att Sverige blir ett negativt föregångsland som öppnar för att andra länder ser nedskärningar i internationellt bistånd som en möjlig lösning för att finansiera det stora flyktingmottagandet.

– Det kan bli en spridningseffekt med följden att det totala biståndet i världen minskar, i en tid när behoven är enormt stora, säger hon.

Risker vid halverat anslag

Globalt utbildningsstöd

100 000 flickor och pojkar kan inte gå i skolan

16 000 grundskolor blir utan läromedel

18 000 lärare blir utan fortbildning

.(Global Partnership for Education)

Globalt stöd för vatten och sanitet

9 miljoner färre människor får tillgång till rent vatten,

8 miljoner färre människor får tillgång till förbättrad sanitet

7 000 skolor får fortsätta klara sig utan vatten och sanitetsanläggningar, vilket till exempel hindrar flickor från att komma till skolan när de fårmens.

(Unicef/WASH)

Globalt stöd för mödrahälsa

16 000 färre barnmorskor utbildas

13 000 barnmorskor blir utan vidareutbildning

324 barnmorskeskolor förlorar ekonomiskt stöd de behöver,

10 000 färre fistulaoperationer per år

(UNFPA)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.