Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sibirisk kyla på väg in över Sverige

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Brrr. Enligt de senaste långtidsprognoserna kommer vi få en rejält kall vinter i Sverige någon gång efter nyår.
Foto: Stefan Söderström

Det verkar bli en mild jul.

Men efter nyår blir det riktigt kallt - ända fram till mars, enligt flera amerikanska väderinstitut.

- Den sibiriska kylan kommer att nå Sverige i början av januari och vara ett bra tag. Det kommer att bli kallare än normalt, säger Bradley Harvey, meteorolog på MDA EarthSat Weather.

Förra året hade vi en ganska mild vinter. Årets sommar var ovanligt varm och även hösten har varit ovanligt mild. Och den riktiga vintern dröjer ett tag till. December ser ut bli varmare än vanligt.

- Att det blir milt i december beror på ett lågtryck som ligger över Island som ger mild luft i Sverige, säger Bradley Harvey, meteorolog på MDA EarthSat Weather.

Vändning efter nyår

Men efter nyår ändras vädret radikalt och vi får riktigt kalla temperaturer i Sverige. Flera amerikanska väderinstitutet, som gör långtidsprognoser, spår att vintern kommer att bli kallare än normalt.

Sibirisk kyla väller in över Sverige och sänker temperaturerna avsevärt.

- Vi ser ett högtryck över Ryssland som kommer in över Sverige som ger kallare väder, säger Bradley Harvey. Den arktiska luften och den sibiriska kylan kommer att nå Sverige i början av januari.

Två orsaker

Även februari och mars väntas bli kallare än vanligt. Den sibiriska kylan beror på att vi får ett ändrat mönster i vädret.

- Det har varit milt väder i Sverige i ett år. Men i januari ändras detta mönster och det blir kallare. Det beror framför allt på två saker, fenomenet el Niño som vi har nu och på grund av förändringar i stratosfären som gör att kall vind sprids från Nordpolen och når Sverige, säger Todd Crawford, meteorolog på väderinstitutet Weather Services International, WSI.

Det ser ut att bli kallare än normalt ända fram till mars. Och den hårda kylan kan även skapa stora problem på vägarna.

- Det kommer att frysa på vägarna och bli ett problem eftersom att det kommer att vara kallare än vanligt, säger Bradley Harvey.

Sök prognos för din ort

Två väderinstitut - så kall blir vintern

MDA EarthSat Weather

Normala temperaturer. Ett lågtryck över Island ger milt väder i Sverige, därför väntas december få vanliga temperaturer. Det väntas dessutom bli en ganska blöt månad, oklart om det blir i form av regn eller snö.

1-2 grader kallare än normalt.

I början av januari, osäkert exakt vilket datum det slår om och blir riktigt kallt i Sverige. Andra delar av Europa som drabbas är exempelvis Storbritannien.

0,5-1,5 grader kallare än normalt.

Den sibiriska kylan fortsätter in i februari. Kylan beror på kall luft som strömmar in över Sverige från Sibirien.

Normala temperaturer eller 0,5-1,5 grader kallare än normalt.

Den sibiriska kylan väntas även stanna i Sverige fram till mars, det är dock osäkert hur långt in i månaden det blir kallt. I slutet av månaden väntas vi återigen få normala temperaturer.

Weather Services International, WSI

1,5 grader varmare än normalt i södra Sverige. 1 grad varmare än normalt i norra Sverige. Det har varit milt väder i Sverige det senaste året, samma mönster väntas fortsätta in i december och det blir därför en mild jul.

0,5 grader varmare än normalt. Det senaste årets vädermönster med milt väder ser ut att brytas i januari, dock oklart exakt när i januari. Men månades väntas börja med milt väder och i slutet blir det kalla temperaturer. Vädret väntas även bli torrare än vanligt.

2 grader kallare än normalt. Den sibiriska kylan fortsätter även in i februari och det kommer att bli runt två grader kallare än normalt. Kylan kan bero på att ett stadigt högtryck inte låter några lågtryck komma in över Sverige.

2-3 grader kallare än normalt. I mars kan det bli uppemot 3 grader kallare än normalt i hela Sverige. Men efter mars väntas vi få normala temperaturer igen. Även det torra vädret ser ut att fortsätta i mars.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.