Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sibirien i lågor – militär tillkallas

Putin kallar in militären för att bistå i arbetet med att tämja bränderna
Ett område lika stort som svenska Småland står i lågor i Sibirien. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Den tjocka röken från bränderna har lagt sig över flera städer. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Ett område i Sibirien, lika stort som svenska Småland, står i lågor. 

Nu skickar Putin in militären för att bistå i arbetet med att tämja bränderna rapporterar The Guardian

Samtidigt befaras den tjocka röken från elden kunna påskynda den globala uppvärmningen skriver tidningen. 

Under onsdagen har rysk militär anlänt till ett område i Sibirien för att bistå räddningstjänsten i arbetet med att släcka de skogsbränder som härjat i området under de senaste dagarna. 

Myndigheter har meddelat att man inte kommer släcka skogsbänder då det inte är ekonomiskt försvarbart. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Det är ett område lika stort som Småland, 30 000 kvadratkilometer, som står i lågor och den svarta röken ligger nu tjock över flera städer skriver bland annat AP.

Ryska myndigheter har under onsdagen utfärdat ett larm om nödläge i fem områden, inklusive regionerna i Irkutsk och Krasnoyarsk som är värst drabbade. 

Enligt AP har ingen ännu rapporterats skadad i bränderna. 

Kopplas till klimatkrisen

Omkring 2 700 brandmän jobbar nu med att få stopp på spridningen av branden och rysslands försvarsmakt har sagt att 10 helikoptrar och 10 flygplan har skickas till Kranoyarsk för att bistå släckningsarbetet. 

Bränderna kopplas av forskare till klimatkrisen då de tros ha uppstått av blixtnedslag i över 30 graders värme utan regn skriver The Guardian. 

https://www.instagram.com/p/B0PH2nInqHI/

Skogbränder under sommarhalvåret är vanligt i Ryssland men enligt tidningen har årets bränder spridit sig över ett större område än vanligt. 

De nästan 12 miljoner hektar som brunnit skog som brunnit ner under året befaras nu påskynda den globala uppvärmningen då stora mängder koldioxid släppts ut under bränderna. 

Släcker inte bränderna

Då bränderna ofta uppstår på avlägsna platser långt ifrån närmsta stad har ryska myndigheter tidigare tagit beslutet att inte påbörja ett släckningsarbete om inte förstörelsen överstiger kostnaden för insatsen. 

De senaste dagarnas bränder har dock orsakat en tjock rök som ligger över flera städer i området och bilder på sociala medier kan man se hur röken blockerar ut solen skriver AP.

– Det är inte första gången vi har en liknande katastrof i det här landet. Det är för att röken och bränderna har påverkat städerna som det riktas så mycket uppmärksamhet mot dem det här året, säger Greenpeace aktivisten Mikhail Kreindlin till AP