De siamesiska tvillingarna Haneen och Farah separerades – men bara Haneen överlevde. Foto: MOHAMMED SALEM / REUTERS X01571
De siamesiska tvillingarna Haneen och Farah separerades – men bara Haneen överlevde. Foto: MOHAMMED SALEM / REUTERS X01571

Siamesiska tvillingar blev separerade – en överlevde

Publicerad

Två siamesiska tvillingsystrar, Haneen och Farah, från Gazaremsan har genomgått operationer i Saudiarabien – men bara en av dem överlevde.

– Haneen andas normalt och får sin näring intravenöst, säger Abdullah al-Rabiah, den läkare som ledde operationen, enligt BBC.

Enligt läkarna är flickans tillstånd stabilt, och hon behöver inte längre respirator.

De palestinska systrarna var sammanväxta vid magarna och bäcken när de föddes i oktober förra året.  De delade även ett ben, men hade separata hjärtan och lungor.

Under operationen, som utfördes på King Abdullah Childrens Hospital i  Riyadh, separerades flera organ – tarmar, levern och bäckenväggen.

Farah klarade däremot inte ingreppet med livet i behåll.

Gazaremsan är under blockad av Israel.

Efter vädjanden från familjen och en palestinsk läkare fick tvillingarna vård utomlands, det vill säga i Saudiarabien.

Tvillingsystrarna flögs dit i december tillsammans med deras far.

 

LÄS MER: Siamesiska tvillingarna överlevde mot alla odds 

 

Haneen efter separationen.Foto: FAISAL AL NASSER / REUTERS X03627

Sammanvuxna sedan graviditeten

Siamesiska tvillingar är enäggstvillingar vars kroppar är sammanvuxna sedan graviditeten då det befruktade ägget inte har delats fullständigt till två skilda individer. 

Fenomenet uppstår en gång på mellan 50 000 och 200 000 födslar, med något högre frekvens i Sydvästasien och Afrika.

Ungefär 50 procent är dödfödda, och av de resterande som är kvar dör ytterligare hälften av komplikationer, vilket gör att det är cirka 25 procent som överlever.

Fenomenet är ungefär tre gånger vanligare bland kvinnor än bland män.

Det är uppkallat efter de thailändska bröderna Chang och Eng Bunker (1811–1874), som var sammanvuxna i bröstbenet. De turnerade som "De siamesiska tvillingarna" efter Thailands dåvarande namn – Siam.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag