Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Shorts förbjudet -
då kör män i kjol

Martin Åkersten.
Foto: Privat

När shorts är förbjudna tar Roslagsbanans förare till andra plagg för att svalka sig.

Flera medarbetare har senaste två veckorna kommit i kjol till jobbet, skriver tidningen Mitt i.

- Det är luftigt och svalt med kjol, säger tågföraren Martin Åkersten, 30, till Expressen.se.

Företaget Arriva som trafikerar Roslagsbanan i Stockholm erbjuder kjol eller långbyxor som uniform. Men shorts sätter man stopp för.

Därför har 13 manliga medarbetare burit kjol de senaste två veckorna. Det har främst handlat om tågförare men också de som jobbar i vagnarna.

- Vi började använda kjol i stället för shorts. Chefen sa ja till kjol på ett möte för att han inte ville vara diskriminerade, säger tågföraren Martin Åkersten.

"Snygg och proper"

Tidigare har andra företag stått för driften av Roslagsbanan. Då har det ingått shorts i klädkoden. Men inte nu.

- Vår tanke är att man ska se snygg och proper ut när man företräder Arriva, och det här de uniformer som finns. Vill männen bära kjol så är det okej. Att säga åt dem att göra något annat vore diskriminering, säger Arrivas kommunikationschef Tomas Hedenius till Mitt i.

"Är inte praktisk"

Martin Åkersten har ännu inte fått några reaktioner från vare sig chefer eller passagerare på att han bär kjol under varma dagar.

- Det är mest kollegor som tycker att det är roligt och bra att vi kämpar för shorsten, säger han till Expressen.se.

- Den är knälång så den är inte praktisk att arbeta i. När man ska från spåret upp i tåget igen hade det varit bättre med shorts. Men det är luftigt och så med kjol, säger Martin Åkersten.

Han hoppas att det blir en ändring kring reglerna så att även shorts blir tillåtna.

– Det här är första sommaren som Arriva kör Roslagsbanan så vi får se vad som händer. Det är självklart att vi lyssnar på alla synpunkter som finns. Sedan har vi har uniformsråd i september så då finns all möjlighet att diskutera frågan, säger Tomas Hedenius till Mitt i.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.