Shoppinggalna kan vara - galna

Publicerad
Uppdaterad
LONDON. Paris Hilton och andra som shoppar som tokiga, kanske är just det.
Lite tokiga.
En störning i en del av hjärnan kan förklara deras beteende.
Paris Hilton är känd för att shoppa.
En amerikanska studie som presenteras i nya numret av Nature visar att dessa shopaholics kanske lider av en störning i OFC, en region av hjärnan som ligger alldeles bakom ögonen. Forskarna har nu funnit att det är där vi fattar beslut som vad vi ska handla eller inte handla.

Delar av hjärnan används

- Vi har länge vetat att olika neuroner i olika delar av hjärnan svarar på olika attribut som kvantitet, färg och form, säger neurobiologen Camillo Padoa-Schioppa som genomfört studien. - Men hur dessa olika intryck kombineras och slås samman har varit ett mysterium tills nu. Ta exempelvis en tröja. Kanske du gillar en för att den är blå, en annan för designen och en tredje för storleken. Vilket blir valet?

Studerade apor

Padoa-Schioppa studerade en grupp apor som erbjöds grapefruktjuice och apelsinjuice i olika mängder och under olika omständigheter. Aporna föredrog i regel grapefrukten. Men om de bara fick tillräckligt mycket mer av apelsinjuicen än grapefruktjuicen så bytte de dryck. Och det avgörande beslutet verkar ha ägt rum i just OFC-regionen av hjärnan. - Jag tror vi lugnt kan säga att folk som tvångsmässigt shoppar har en störning i sin OFC, säger Camillo Padoa-Schioppa.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag