Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Shlomis fynd i vattnet – 900 år gammalt svärd

Gjorde gulligt fynd på stranden i Australien.
Shlomi Katzin hittade ett välbevarat svärd tillhörande en korstågsriddare.
Foto: Israel Antiquities Authority/Nir Distelfeld
Fyndet gjordes under ett dyk utanför israeliska Haifa.
Foto: Israel Antiquities Authority

Det var under förra lördagen som Shlomi Katzin gav sig av på en dyktur utanför israeliska Haifa.

Han hittade då ett gammalt rostigt ankare, rester av lerkrukor och ett välbevarat 900 år gammalt svärd tillhörande en korstågsriddare, rapporterar The Guardian.

Shlomi Katzin hittade under en dyktur utanför israeliska Haifa ett meterlångt svärd, alldeles täckt med snäckor och sand.

Den statliga israeliska antikvitetsmyndigheten, IAA, har sedan fyndet gjordes i lördags identifierat svärdet som ett 900 år gammalt svärd, tillhörande en riddare som seglat till Israel för att delta i korstågen.

– Järnsvärdet har bevarats helt perfekt och det är mycket vackert och sällsynt fynd. Det tillhörde bevisligen en korstågsriddare, Nir Distelfeld vid IAA, till myndighetens Facebook.

– Det är så spännande att snubbla över en så personlig tillhörighet, det kastar en tillbaka 900 år i tiden – en annan tid, med riddare, rustning och svärd.

Platsen kopplas till tidigare fynd

Det visar sig att platsen för fyndet har varit en strategiskt viktig plats för sjöfarare i området att söka sjölä vid.

– Omständigheterna har lockat handelsfartyg under årens lopp, vilket har lämnat efter sig en rik flora av arkeologiska fynd, säger Koby Sharvit chef vid IAA.

Han menar att det finns tecken på sjöfarare som besökt platsen redan under bronsåldern för 4000 år sedan.

Sexåringens ovanliga fynd – från en utdöd mastodont

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.