Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Shin Dong-hyuk flydde från fångläger

Shin Dong-hyuk föddes i ett av Nordkoreas omänskliga fångläger och lyckades sedan fly till friheten.

Nu är han i Stockholm för att berätta om sina erfarenheter.

Enligt Shin är krig det enda som kan stoppa diktatorn Kim Jong-Un.

– Det som utspelar sig i Nordkorea är absurt. Ingen människa i världen förtjänar att bli behandlad som fångarna i Nordkorea, säger han.

Shin Dong-hyuk blev världskänd när hans historia om uppväxten och flykten från det fruktade fånglägret Läger 14 kom ut.

Sedan dess har han kämpat för att sprida kunskap om den omänskliga behandlingen som de uppskattningsvis 200 000 politiska fångarna i kommunistdiktaturens fångläger utsätts för.

Samtidigt som Nordkorea höjer tonläget och diktatorn Kim Jong-Un hotar med kärnvapenkrig är Shin Dong-hyuk i Stockholm för att tala på en konferens anordnad av den Sverigebaserade organisationen Civil Rights Defenders.

Under en föreläsning får han frågan om krig är det enda sättet att stoppa den totalitära regimens förtryck på sitt folk.

"Utsätts för omänsklig behandling"

Shin Dong-hyuk svarar uppgivet att det bästa antagligen vore att bomba landets många fångläger.

– Det som utspelar sig i Nordkorea är absurt. Jag kan inte förstå att det i dagens värld fortfarande sitter människor i fångläger. Människor som varje dag utsätts för omänsklig behandling. Ingen människa i världen förtjänar att bli behandlad som fångarna i Nordkorea, säger han i en intervju med Expressen.se.

Shin, som nu är 30 år, är den enda personen som man vet föddes och har lyckats fly från något av de tuffaste fånglägren i Nordkorea.

Hans uppväxt präglades av svält, våld och förtryck.

– Antingen fick vi lite majs, eller en soppa gjord på kål. Men det fanns även tillfällen då vakterna gav oss tillåtelse att fånga in råttor och insekter, säger han.

Avrättning var första minnet

Han berättar att hans första minne var en avrättning.

– Synen på livet förändrades när jag såg den första av många avrättningar. Det var först då jag insåg att jag faktiskt var en fånge och att jag troligtvis skulle förbli det en lång tid framöver.

Shin såg även sin mor hängas till döds efter att han berättat för vakterna om hennes flyktplaner. Men i stället för att bli belönad för att ha gjort det han uppfostrades till att göra så utsattes han för grov tortyr.

Uppväxten i fångenskap gjorde att han inte hade någon kärleksfull relation alls till sin mor. Han säger att han inte kände något särskilt när han såg henne dö.

– Det var bara änne en fånge, en fånge som jag själv, som hade avrättats.

Lyckades fly från fånglägret

Det var när Shin träffade en medfånge som berättade om hur världen utanför Nordkorea såg ut, att man kunde äta sig mätt varje dag, som han bestämde sig för att fly.

Han har tidigare sagt att det var drömmen om att äta kyckling som motiverade honom.

De genomförde sitt flyktförsök i januari 2005 när de arbetade på fältet i närheten av det elektriska stängslet som omringade fånglägret.

När vakterna tittade bort försökte de hoppa över. Hans vän dog av elchockerna och Shin kunde ta hjälp av sin väns döda kropp för att ta sig över stängslet.

Tog sig till Kina

Genom att stjäla mat, klä ut sig till nordkoreansk soldat och muta vakter lyckades han till ta sig igenom landet och över gränsen till Kina.

Efter att ha försörjt sig genom ströjobb i Kina träffade han av en slump en sydkorean som hjälpte honom att ta sig till Seoul där han bor i dag.

Shins liv har beskrivits i journalisten Blaine Hardens bok "Flykten från Läger 14: den dramatiska rymningen från ett nordkoreanskt fångläger".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.