GLADA MINER. För mindre än en månad sedan presenterade Fredrik Reinfeldt Sofia Arkelsten som Moderaternas nya partisekreterare. Nu kan Expressen avslöja att hon låtit sig bjudas på en resa av oljejätten Shell. Foto: Bertil Ericson / Scanpix
GLADA MINER. För mindre än en månad sedan presenterade Fredrik Reinfeldt Sofia Arkelsten som Moderaternas nya partisekreterare. Nu kan Expressen avslöja att hon låtit sig bjudas på en resa av oljejätten Shell. Foto: Bertil Ericson / Scanpix

Shell bjöd på resan

Publicerad
Uppdaterad
För några veckor sedan tillträdde Sofia Arkelsten den tunga posten som Moderaternas nya partisekreterare.
Expressen kan nu avslöja att hon låtit sig bjudas av oljebolaget Shell på en resa till den sydfranska idyllen Pau nära gränsen till Spanien.
Bensinjätten betalade för hennes flygresor, hotellnätter och mat under vistelsen i Frankrike.
- Det var en studieresa, säger Sofia Arkelsten.
När Per Schlingmann avgick som partisekreterare i Moderaterna den 1 oktober tog riksdagskvinnan Sofia Arkelsten över.
Tidigare var hon Moderaternas miljöpolitiska talesman. Expressen kan i dag avslöja att hon i den rollen låtit sig bjudas på en resa till Frankrike av oljebolaget Shell. Anledningen var ett PR-jippo i den sydfranska staden Pau, fem mil från spanska gränsen, där Shell anordnade en racingtävling. Evenemanget gick ut på att universitetsstudenter från hela Europa tävlade om vem som kunde visa upp den mest bränslesnåla bilen.

"Vi kontaktade utvalda"

Bensinbolaget betalade för Sofia Arkelstens flygresor från Sverige, via Belgien, till Frankrike och tillbaka. De stod även för två hotellnätter och bjöd på mat under hela vistelsen.
- Jag kan bekräfta att vi betalat för Sofia Arkelstens flygresor, två övernattningar, samt lunch och middag, säger Martin von Arronet, informationschef för Shell i Sverige.
Under den 22 och 23 maj 2008 deltog Sofia Arkelsten i arrangemanget, som bland annat innebar ett tre timmar långt möte där representanter från Shell deltog.
Shell har inga åsikter om att de betalat hela kalaset för Arkelsten, utan konstaterar bara att hon tackade ja. Anledningen till att hon bjöds in var hennes roll som miljöpolitisk talesman i Moderaterna.
- Vi kontaktade några utvalda inom energiområdet och erbjöd oss att stå för resan och övernattning. Hon tackade ja, säger Martin von Arronet.

Hyllade i riksdagen

BJUDRESA. Det var hit, till sydfranska idyllen Pau, som Sofia Arkelsten lät sig bjudas av oljejätten Shell. Men den nya partisekreteraren i Moderaterna har svårt att förklara varför. Shell har all anledning att försöka påverka regeringspartierna. De har provborrat efter naturgas i Skåne och kan behöva regeringens tillstånd för att kunna påbörja utvinning.
Och Arkelsten verkar ha blivit imponerad av Shells lobbyingverksamhet. Bara några månader efter bjudresan till Frankrike talar hon väl om just Shell i riksdagens kammare.
"Till och med bensinbolag som Shell och Preem pratar om klimatfrågorna, och det är bra. Jag tror att de stora förändringarna kommer att ske i de mest utskällda branscherna", säger hon i en riksdagsdebatt i oktober 2008.

"Det var en studieresa"

När Expressen konfronterar Arkelsten säger hon att det var en studieresa. Hon förklarar aldrig varför hon lät sig bjudas.
- Det var en studieresa som ordnades av Shell. Det var ett seminarium och man kunde titta på bilarna och träffa studenter, säger hon.
Men varför lät du dig bjudas av ett av världens största oljebolag?- Jag hade antagligen inte åkt på den här typen av resa, utan var medbjuden för att delta i det här seminariet, träffa studenter och se på tävlingen.
Året innan åkte tre av hennes riksdagskollegor på en likadan resa med Shell, vilket avslöjades tidigare i år. De blev föremål för en mutbrottsutredning, men slapp åtal.
Expressen har sökt Fredrik Reinfeldt för en kommentar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag