Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Shekarabis svar till Oscar Sjöstedt: ”Be om ursäkt”

SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt kommenterar höstbudgeten.
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) är kritisk till ett uttalande från Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt under gårdagens budgetdebatt.
Foto: Twitter
Sjöstedt hänvisade där till en person med en funktionsnedsättning som en person ”med lågt intellekt”.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) är kritisk till ett uttalande från Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt från gårdagens budgetdebatt.

Sjöstedt hänvisade där till en person med en funktionsnedsättning som en person ”med lågt intellekt”.

– Be om ursäkt till alla med funktionsnedsättning, uppmanar nu Shekarabi, i ett filmklipp på Twitter.

Men Oscar Sjöstedt förstår inte kritiken och ser ingen anledning till att be om ursäkt.

– Jag har inte riktat någon missaktning mot människor med funktionsnedsättning, givetvis inte, säger han.

Under måndagens budgetdebatt i riksdagen kritiserade SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt Socialdemokraternas migrationspolitik och tog upp ett exempel på en man från Afghanistan, som enligt honom beviljats uppehållstillstånd trots att det inte fanns något skyddsbehov.

– Eftersom han inte var särdeles begåvad. Citat, ”lindrig intellektuell funktionsnedsättning”, skrev Migrationsdomstolen, och bedömde att det i sig var skäl till uppehållstillstånd, sa Oscar Sjöstedt.

– Vad säger ni om att i stället för att föra en migrationspolitik där vi attraherar människor med lågt intellekt, så för vi en politik där vi attraherar människor med högt intellekt, fortsatte han.

Ardalan Shekarabi: ”Be om ursäkt och gör det nu”

Uttalandet fick bland andra Ardalan Shekarabi att reagera och han spelade in ett svar i ett videoklipp, som han lade ut på Twitter.

– Jag respekterar dig som medmänniska, men jag respekterar inte det du sa i går. Det här är inte värderingar som vi ska ha i vårt samhälle. Be om ursäkt till alla med funktionsnedsättning, och gör det nu, säger Shekarabi, i klippet.

Oscar Sjöstedt säger att kritiken gör honom ”konfunderad” och att han inte ser någon anledning att be om ursäkt.

– Jag har bara citerat migrationsdomstolens motivering kring ett beslut som jag tyckte var konstigt. Det innefattar självklart ingen missaktning mot människor som har funktionsnedsättning, absolut inte, säger han.

Han säger att det handlar om att ha arbetskraftinvandring som kan fylla luckorna som finns på arbetsmarknaden och ser inga problem med sina uttalanden.

– Har man en lindrig intellektuell funktionsnedsättning då är det väl samma sak som att ha ett lägre intellekt. Man kan väl inte samtidigt ha lindrig intellektuell funktionsnedsättning och ha ett högt intellekt, antar jag, säger Oscar Sjöstedt.

Statsministern besökte Stockholmsförorten och nya polishuset: ”Betyder mycket för människor”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.