Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Shekarabi: ”Världens första feministiska revolution”

Ministern om protesterna i Iran – flydde från landet som barn.
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi, 43, flydde själv Iran som 11-åring.
Foto: SVEN LINDWALL
Nu vill han att världen sluter upp bakom de iranska kvinnorna och deras protest mot regimen.
Foto: SVEN LINDWALL
Han spår att demonstrationerna kan bli världens första feministiska revolution.
Foto: SVEN LINDWALL
Men det kommer bli en blodig sådan, säger han i en intervju med Expressens Niklas Svensson.
Foto: SVEN LINDWALL
Och Sverige måste göra mer för att hjälpa, anser han.
Foto: SVEN LINDWALL

De blodiga protesterna i Iran fortsätter efter 22-åriga Mahsa Aminis död. 

– Det kan vara världens första feministiska revolution som vi bevittnar, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi, 43. 

Han flydde själv från Iran som 11-åring och uppmanar nu världens regeringar – även den svenska – att hjälpa det iranska folket. 

Ardalan Shekarabi, som i dagarna släpper sin självbiografiska bok ”Korsvägar”, berättar om sina egna erfarenheter av den iranska moralpolisen. 

– I över 40 år har de förtryckt kvinnor. Moralpolispatruller åker runt i bilar och stoppar tjejer, de drar med dem och misshandlar dem, säger han och fortsätter:

– En kvinna kan inte ta in på hotell eller resa från landet utan godkännande från sin man. Det är en lagstiftning sen 1980-talets början som har till syfte att trycka ner kvinnor. 

Sen den islamska revolutionen 1979 är iranska kvinnor, enligt lag, dessutom tvingade att bära hijab och dölja sina kroppar.

De senaste dagarna har socialförsäkringsministern följt rapporteringen om Mahsa Amini, 22, som dödades av moralpolisen för att hon bar sin slöja på ”fel sätt”. Amini hade knutit ett tygstycke kring halsen i stället för att täcka håret.

En bild från Beirut där det också protesteras efter Mahsa Aminis död.
Foto: WAEL HAMZEH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Dödsfallet har orsakat protester och demonstrationer i hela landet, och kvinnor rapporteras ta av sig sina slöjor, bränna dem och ropa ”död åt diktatorn”. 

Shekarabi: ”Väldigt brutal regim”

– Det kan vara världens första feministiska revolution som vi bevittnar. Sen är det inte säkert att den kommer att lyckas den här omgången, för det är en väldigt brutal regim, säger Ardalan Shekarabi. 

Vad händer i nästa steg?

– Det kommer att bli väldigt blodigt. Det de har gjort nu är att de stängt av internet och det har de gjort det vid tre andra tillfällen också. Det görs när de slår till, när de dödar människor för att kväsa protesterna.

Samtidigt konstaterar han att det inte finns något som tyder på att folkets protester skulle upphöra. 

Ardalan Shekarabi och Expressens reporter Niklas Svensson.
Foto: SVEN LINDWALL
Shekarabi intervjuas av Niklas Svensson på sitt stamställe vid S:t Eriksplan i Stockholm, Tehran Grill.
Foto: SVEN LINDWALL
Shekarabi på väg in i statsrådsbilen.
Foto: SVEN LINDWALL

– Regimen blir mer och mer isolerad för varje dag som går. Och det är kvinnorna som leder kampen, det är de som samlas och ropar slagord. Det är kvinnorna som haft mest att förlora på den här regimen, fortsätter han.

Shekarabi säger att han de senaste dagarna ”kastats mellan hopp och förtvivlan”. 

– Det finns stunder då jag känner en enorm stolthet, och andra stunder då tårarna kommer fram. Det är tortyr att följa detta. 

Har omvärlden reagerat tillräckligt starkt?

– Nej, det har omvärlden aldrig gjort. Det har att göra med kärnvapenfrågan. Omvärlden har lagt allt fokus på att försöka få till ett avtal med Iran i kärnvapenfrågan, därför har frågan som rör människors rättigheter i Iran ofta hamnat i skuggan. 

”Sverige måste använda sin makt”

Samtidigt hävdar han att svenska regeringar, både borgerliga och socialdemokratiskt ledda, ”reagerat mest i jämförelse med andra EU-länder”.

– Men det finns nog utrymme för att göra mer. Sverige måste använda sin makt för att påverka och för att ge stöd till människorna, säger han. 

Ardalan Shekarabi konstaterar samtidigt att det i dag bor över 100 000 människor med iranskt ursprung i Sverige, en procent av befolkningen. 

– Sverige är ett land där Iran har väldigt stark närvaro. 

I sociala medier har det de senaste dagarna riktats ny kritik mot utrikesminister Ann Linde, som vid ett besök i Iran 2017 bar slöja. Bilderna från det besöket har fått ny spridning. 

Utrikesminister Ann Linde i Iran 2017.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

– Jag förstår att såna bilder väcker mycket känslor, det är inget konstigt, säger hennes ministerkollega Ardalan Shekarabi.

– Men man måste också se andra sidan, om vi vill ha relationer med andra länder måste vi också ha möten. Jag märker ju att det finns en irritation över bilderna med slöja, men man måste sätta det i den kontexten också. Det finns två länder som har regler om slöja för kvinnor, Iran och Afghanistan. 

Mahsa Aminis kusin: ”Glad tjej som levde i ett mindre bra land”

Dog tre dagar efter att ha rapporterats blivit misshandlad av moralpolis.

Stora protester i Iran: ”Var är Ann Linde nu?”

Bar slöja under statsbesöket 2017 – får kritik: ”Hyckleri”

Iranexperten om Mahsa Amini: Kan bli som arabiska våren

Stor vrede i Iran – moralpolis anklagas ha dödat 22-åring för att hon bar sin hijab på fel sätt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.