Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Shekarabi: Regimen i Iran kommer att falla

Ardalan Shekarabi (S): ”Vi har en skyldighet att stötta”
Avgående socialminister Ardalan Shekarabi (S) tror att protesterna kommer att få genomslag. Om inte nu så i framtiden.
Foto: TV4 Nyhetersmorgon

Protesterna fortsätter i Iran efter 22-åriga Mahsa Jina Aminis död – och sprider sig världen över. 

Ardalan Shekarabi (S), som flydde Iran som 11-åring, tror att regimen kommer att falla.

Det säger han i TV4:s ”Nyhetsmorgon”. 

Över 130 personer har dödats i Iran sedan protesterna i landet startade efter att 22-åriga Mahsa Jina Aminis dog i polisens förvar. Hon hade tidigare ha gripits av landets moralpoliser för att inte ha burit sin slöja på ”rätt sätt.”

Protesterna runtom i landet blir allt blodigare. Flickor, kvinnor och män har försvunnit, fängslats eller dödats i protesterna mot regimen och förtrycket.  

Avgående socialminister Ardalan Shekarabi (S), är uppvuxen i Iran. Han kallar regimens våldsutövning för effektiv eftersom de dödar meningsmotståndare. 

Men han tror att protesterna kommer att få genomslag. Om inte nu så i framtiden. 

– De dödar demonstranter, det är klart att det har effekt. Men protesterna i Iran och missnöjet med den iranska regimen har nått en nivå som betyder att även om regimen skulle klara av att kväsa de här protesterna här och nu så kommer motståndet fortsätta tills dess att regimen faller, säger han i Nyhetsmorgon.

Shekarabi kallar protesterna i Iran, som till stor del drivs av unga och kvinnor för världens första feministiska revolution. 

Solidaritetshandlingar har betydelse

Protester mot regimen och för kvinnors frihet i Iran har pågått i vågor de senaste årtiondena utan förändringar, poängterar Shekarabi. 

– Men skillnaden där här gången är att det är protester i hela landet, i alla möjliga sociala grupper som deltar – och till stor del är kvinnorna som leder protesterna och männen sluter upp, säger han under morgonprogrammet i TV4. 

De senaste tre veckorna har demonstrationerna för det iranska folkets frihet spridit sig världen över.  Shekarabi tror att solidaritetshandlingarna i omvärlden spelar stor roll för de som demonstrerar för sin frihet i Iran. 

– När människor inne i landet ser att de inte står ensamma, att politiker, makthavare och andra i de fria länderna lägger tid och energi på att uppmärksamma det om sker i Iran, så får de som protesterar i Iran energi. Och framför allt bryts känslan av ensamhet. Det finns en enorm frustration i landet att vi är ensamma och förtryckta och det är ingen som kan hjälpa oss, säger han. 

TV: Kritik mot Linde efter statsbesöket 

Stora protester i Iran: ”Var är Ann Linde nu?”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.