Shekarabi om irakiske ministern: ”Avskyvärt”

Najah al-Shammari, 52, är försvarsminister i Irak – och misstänkt för grovt bidragsbrott i Sverige.
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) har nu uttalat sig om den irakiske ministern.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Iraks försvarsminister Najah al-Shammari.
Foto: HADI MIZBAN / AP TT NYHETSBYRÅN

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) har nu uttalat sig om den irakiske ministern.

”Brott mot välfärdssystemen är avskyvärt och ska bekämpas”, skriver han till TT.

Iraks försvarsminister, Najah al-Shammari, är svensk medborgare under annat namn. I Irak anklagas han för att vara delaktig i över 320 demonstranters död. Samtidigt misstänks för grovt bidragsbrott mot Försäkringskassan i Sverige. 

Nu har Ardalan Shekarabi, socialförsäkringsminister och ansvarig för Försäkringskassan, uttalat sig om den irakiske ministern.

I ett uttalande till TT kallar han uppgifterna avskyvärda.

”Brott mot välfärdssystemen är avskyvärt och ska bekämpas. Inte en krona ska gå till den som inte har rätt till det”, skriver han i en kommentar.

Ska svara på frågor i socialförsäkringsutskottet

Moderaterna begärde tidigare under söndagen Shekarabi till socialförsäkringsutskottet i nästa vecka för att svara på frågor.

– Shekarabi måste också svara på frågor om hur försvarsministerns ansökan om att bli svensk medborgare har handlagts och vilka åtgärder som nu kan bli aktuella, säger Moderaternas gruppledare Tobias Billström.

Det var i september 2011 som Najah al-Shammari invandrade till Sverige. År 2015 fick han svenskt medborgarskap och var tillsammans med sin familj skriven i en Stockholmsförort.

I 2019 utnämndes han samtidigt till försvarsminister i Irak, landet som under de senaste månaderna skakats av våldsamma demonstrationer mot den regim som al-Shammari ingår i.

Hotar att stämma medierna

Enligt Washington Post har minst 320 personer dött när myndigheter har avfyrat skarpa vapen och skjutit tårgasbehållare in i folkmassor.

I ett pressmeddelande som presenterades på lördagen motsatte sig dock försvarsministern att regimen skadat några demonstranter. Förutom att hylla ministern för sitt ”mod” och sin ”stabilitet” – framkom även att han nu vill stämma svenska medier för de uppgifter som rapporterats.

”Vi upprepar att försvarsministeriet kommer att förbli en framträdande titel för skyddet av hemlandet och medborgarna och bevarandet av Irak och dess suveränitet i landet, folket och helgedomen. Vi bekräftar att ministern nu har utsett en svensk advokat med sina medhjälpare för att stämma de svenska och arabiska tidningarna och webbplatserna som publicerade dessa falska uppgifter”, står det skrivet i pressmeddelandet.

Vidare går att läsa att de uppgifter som nu kommer fram är ”billiga försök att diskreditera ministern”. Syftet är enligt försvarsdepartementet ”för att undergräva ministern som person och hans professionella karriär”. 

Anklagats för hot och våld i Sverige

Kassem Hamadé berättade i Direkt med Niklas Svensson, om hur andra länder rapporterat om den irakiska ministern som anklagats för hot och våld i Sverige.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.