Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Shekarabi slår tillbaka: ”Ett av världens rikaste länder”

Ardalan Shekarabi (S): ”Det är en orättvisa som vi måste utjämna”.
FÖRHANDLAS. Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) säger att partierna i mittenuppgörelsen just nu sitter och förhandlar om de tekniska delarna i familjeveckan: ”Det handlar om saker som när den kan tas ut, hur den är utformad, ersättningsfrågor och sådant. Jag kommer snart själv också att sätta mig i förhandlingarna”. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Magdalena Andersson och Stefan Löfven presenterar ”familjeveckan” i slutet av augusti 2018. Foto: PONTUS LUNDAHL / TT NYHETSBYRÅN

Socialdemokraterna måste börja våga prata om klass.

Det menar den nya socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi (S), som sedan en vecka tillbaka har uppdraget att se till att den även internt kritiserade ”familjeveckan” – extra ledighet för alla familjer varje år – blir av. 

– Jag vet att kommunerna behöver mer resurser, men det står inte i motsatsförhållande till att faktiskt ge arbetande föräldrar bättre villkor, säger Shekarabi som nu också utvecklar sitt omtalade Facebook-inlägg om integrationen. 

Familjevecka – en riktig ”life-changer”. Så löd rubriken på finansminister Magdalena Anderssons Facebook-inlägg som postades den 29 augusti 2018, dagen då Socialdemokraterna presenterade de fem dagars extra ledighet till familjer som de hoppades skulle bli en ”game-changer” inför valet en och en halv vecka senare. 

Vi socialdemokrater prioriterar mer tid med barnen för 900 000 familjer framför skattesänkningar för de rikaste. Det är vår väg för att bygga ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige. Den 9 september avgör du”, skrev hon. 

Men sedan blev det, som bekant, inte riktigt som partiet tänkt sig. I Expressens/Demoskops senaste opinionsmätning hade Socialdemokraterna tappat över fem procentenheter sedan valet. Och i den budget som regeringen i samarbete med Centerpartiet och Liberalerna lade fram för ett par veckor sedan fanns inte någon familjevecka med. Det gjorde däremot en skattesänkning för de allra rikaste i form av borttagen värnskatt. 

Känns det lite surt? 

– Jag är faktiskt väldigt glad över att vi tillsammans med samarbetspartierna landat i att den första fasen av familjeveckan ska införas redan under den här mandatperioden, säger Ardalan Shekarabi (S), som sedan förra veckan är ny socialförsäkringsminister och därmed har i uppgift att leverera på vallöftet om familjeveckan. 

SKL (Sveriges kommuner och landsting) förutspår att 110 av landets 290 kommuner går med minus i år. Är det verkligen rätt tid att lägga pengar på en sådan sak som familjeveckan? 

– Vår bedömning är att båda delarna behövs. Vi behöver tillföra kommunerna mer resurser men vi behöver också förstärka välfärden på andra sätt. Och att minska avståndet mellan föräldrar och barn är en vinst för samhället. Det finns en orättvisa som vi inte pratar om så ofta i Sverige som måste lyftas här: att det är en väldigt stor skillnad mellan tjänstemän/akademiker och arbetare när det gäller möjligheten att kunna vara med sina barn under terminerna. 

Familjeveckan

Familjeveckan som den ser ut i det förslag som ligger nu innebär tre dagars ledighet per år för föräldrar som arbetar, som de kan ta ut när barnen inte kan vara i skolan på grund av lov, planeringsdagar och liknande. 

 

Är man ensam vårdnadshavare får man – enligt förslaget – dubbla dagar.

Förslaget gäller för föräldrar till barn mellan 4 och 16 år. Totalt berörs cirka 900 000 personer. 

 

Enligt mittenuppgörelsen ska förslaget genomföras senast 2022.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson tillhör en av de som tycker att ni ska förhandla om mittenuppgörelsen och då i stället lägga pengarna på kommunerna. Varför gör du en annan bedömning? 

– Jag bara konstaterar att båda delarna finns med i januariavtalet och ska förverkligas, för båda delarna behövs. Vi är ett av världens rikaste länder och har förutsättningar att säkerställa en bra finansiering av välfärden och förutsättningar för att kunna upprätthålla en familjepolitik som skapar rättvisa förutsättningar.

Har du pratat med dem om det här? 

– Jag kommer att föra samtal med både Karl-Petter Thorwaldsson och Kommunals ordförande Tobias Baudin, eftersom en viktig del av vår familjepolitik handlar om att se till att ge schysta villkor just för arbetarklassens föräldrar. Jag vet att kommunerna behöver mer resurser, men det står inte i motsatsförhållande till att faktiskt ge arbetande föräldrar bättre villkor. 

Men gör det ändå inte det? Det finns ju alltid en pott med pengar att förhålla sig till och prioriteringar som måste göras därefter?

 – Nej, vår bedömning är att det finns utrymme för båda. Vi har ju kommit överens om att de generella statsbidragen ska öka i jämn takt. Det står väldigt tydligt i januariavtalet och det ska också fullföljas. 

MINDRE OCH SENARE. Finansminister Magdalena Andersson (S) och statsminister Stefan Löfven (S) när de presenterade förslaget om familjeveckan i augusti 2018. Ardalan Shekarabi (S) säger nu att den bantade versionen ”kommer att införas under mandatperioden”, men att han ”inte vill spekulera mer än så”. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hur akut är det, om du jämför med andra frågor? 

– Att föräldrar och barn kommer nära varandra är en viktig fråga. Det är inte bara en vinst för barn och föräldrar, der är en vinst för samhället.

Ardalan Shekarabi säger att han anser att Socialdemokraterna haft för lite fokus på klassfrågan – och att han nu vill lägga större fokus på den. 

– Och det är väl för att det fortfarande är kontroversiellt att prata om klass. Klass är fortfarande tabu. Det påverkar våra liv i väldigt stor utsträckning. Det är den mest kontroversiella delen av människors identitet att prata om.

Ardalan Shekarabi (S) och statsminister Stefan Löfven. Foto: SÖREN ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Så sent som på tisdagen gick statsminister Stefan Löfven (S) och socialminister Lena Hallengren (S) genom en intervju med Expressen ut och sade att Socialdemokraterna nu byter position i sjukvårdsfrågan, som just nu är väljarnas – särskilt Socialdemokraternas – viktigaste fråga. 

– Jag är genuint orolig för människor som inte känner att sjukvården räcker till. Därför ser vi bland annat att statens kontroll och ansvar nu måste öka, sade Stefan Löfven till Expressen då.  

Ni har fått vika ner er i ett stort antal frågor nu med anledning av mittenuppgörelsen. Hur har det påverkat bilden av Socialdemokraterna som parti skulle du säga? 

– Att vi är beredda att ta ansvar för det här landet. Stefan Löfven har ju kämpat för ett blocköverskridande samarbete sedan många år tillbaka. Nu fick vi ett sådant på plats, och då innebär det också att resultaten blir blocköverskridande, där delar av programmet handlar om punkter och reformer som andra partier drivit. Det är självklart i ett samarbete. Men vi är väldigt stolta över att de här två delarna finns, så utifrån mitt ansvarsområde är det otroligt viktigt nu att leverera både på familjeveckan och på pensionerna. 

Den 18 september postade Ardalan Shekarabi en lista på Facebook med nio saker han vill göra med samhället, vilken väckte stor uppmärksamhet. Inte minst då den – enligt källor till SvD – tolkades som en programförklaring för att en dag ta över efter Stefan Löfven som partiledare. Något han sedan direkt avfärdade som ”nonsens”. 

I inlägget skriver Ardalan Shekarabi bland annat om att den ”extrema segregationen” är ett hot mot sammanhållningen och att han vill skapa en ”inkluderande nationell identitet”. 

Varför skrev du det här? 

– För att jag vet att vi måste se till att integrationen fungerar ute i våra kommuner. Som kommunminister åkte jag runt ute i kommunerna under fem år och hade en nära dialog med kommunala företrädare. Och jag såg ett väldigt stort behov av att tydligt markera att integrationen är viktig för oss. Det är två delar: dels måste vi hålla i den omlagda, mer hållbara migrationspolitiken. Den är viktig. Den andra är att vi nu måste investera i integrationsåtgärder så att vi klarar av att se till att alla de som fått stanna i vårt samhälle kommer in. Och de delarna hänger ihop. 

Du skrev inlägget i egenskap av socialdemokrat och inte som statsråd. Hade du stämt av det här inlägget uppåt?

– Nej, det här är något som jag skrev på vägen hem från ett kommunbesök i Alvesta. Och i ärlighetens namn är de tankar jag skrev helt i linje med de beslut som Socialdemokraterna fattat. Egentligen är det en upprepning av vad Socialdemokraterna har landat i för slutsatser på förra partikongressen. Det är ju saker som vi tycker, vår partilinje.

Hur enat är partiet vad gäller migrationspolitiken i dag skulle du säga?

– Det är klart att det finns olika åsikter, men jag tror att det finns en väldigt bred majoritet för den hållning vi har nu: att den omläggning av migrationspolitiken som vi gjorde 2015 ska ligga fast och att vi nu ska lägga väldigt mycket fokus på integrationen, och det kräver aktiva insatser från vårt samhälle.

Ardalan Shekarabi

Ålder: 40.  

Bor: Knivsta. 

Gör: Sedan förra veckan ny socialförsäkringsminister. Sitter också i Socialdemokraternas verkställande utskott. 

Karriär: Var Sveriges civilminister från 2014 och fram till förra veckan. Har varit riksdagsledamot sedan 2013. Mellan åren 2003 och 2005 var han ordförande för ungdomsförbundet SSU. Under sin tid som civilminister var han en av de S-politiker som aktivt sökt debatt med SD.

Familj: Är gift med Thérèse, som han har tre barn tillsammans med.