Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jan, 56, såg sin vän huggas ner: ”Så hemskt”

Hör butikschefen Johan Cederholm berätta om den omskakande incidenten i Vetlanda.
Polisbil utanför akuten på Höglandssjukhuset i Vetlanda.
Foto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jan Wall såg när hans vän knivskars i Vetlanda.
Foto: SVEN LINDWALL
Johan Cederholm, butikschef på Willys, var i närheten av attacken i Vetlanda.
Foto: ELIN JÖNSSON

VETLANDA/STOCKHOLM.

Jan Wall såg när gärningsmannen knivskar hans vän utanför Pressbyrån i centrala Vetlanda.

Han sprang ut för att ge första hjälpen och försöka stoppa blodflödet.

– Det var hemskt, jag känner honom så väl, säger Jan Wall och får tårar i ögonen.

En dag efter våldsdåden i Vetlanda – där en misstänkt 22-åring attackerade sju människor på onsdagen – börjar Jan Wall gråta när han berättar om sin knivhuggne vän. Vännen höggs ned när han gick ut från Pressbyrån för att sin cykel.

– Han skulle ut och hämta sin cykel i cykelstället. Då kom gärningsmannen springande och skar honom. Sen sprang han vidare, berättar Jan Wall, 56.

– Jag sprang ut direkt och försökte stoppa blödningen. En busschaufför kom och jag frågade om han hade en förstahjälpenkudde i sin buss. Han hämtade kudden, vi tog fram en kompress och tryckte hela tiden på såret, säger han.

Jan Wall såg hur 22-åringen knivskar hans vän i Vetlanda på onsdagen. För Expressen berättar han om hur han tog hand om sin vän tills ambulansen kom.

”Hade jävligt ont”

Jan Wall berättar att först kom en räddningsbil till platsen och dess personal tog över räddningsarbetet från honom. Det tog ungefär en kvart innan ambulansen kom.

– Då hade min vän jävligt ont. Han ville ha något att dricka, men jag sa att han inte fick dricka om det skulle bli en operation sedan på sjukhuset, säger han.

Han såg hur man hjälpte en person, som troligen var knivhuggen, också inne i Pressbyråbutiken. Sedan stängde man ner hela verksamheten på onsdagseftermiddagen.

– Det är så hemskt. Jag har gråtit. Jag känner honom så väl, säger Jan Wall som får tårar i ögonen och lägger handen för ansiktet.

En stad i chock

Han är en av många Vetlandabor som bevittnade eller befann sig i närheten av gärningsmannens framfart. De beskriver en stad i chock, sorg och förvirring.

Sju personer och den misstänkte 22-åringen skadades. Tre har livshotande skador medan ytterligare två är allvarligt skadade. Polisen rubricerar händelsen som mordförsök, men man utreder terrormotiv.

Sara Stridh, 38, och hennes dotter Nathalie, 8, ställde på torsdagen ett ljus på den plats i centrala Vetlanda som skapats för att hedra attackens offer.

– Det är fruktansvärt sorgligt. Man tänker på de drabbade och deras anhöriga. Sen tänker man att det lika gärna hade kunnat vara någon av ens egna, säger Sara.

Nathalie gav också en bukett blommor till polisen.

– Det är tur att vi har polisen, säger Sara.

De bor mittemot Gretas blomsterhandel, där en av attackerna skedde, och Sara blev vittne till händelsen.

– Jag såg mannen som gick och höll sig för bröstet och skrek: ”Ring ambulans, han knivhögg mig”.

Leah Robertsson, 24, var på väg till en butik där flera personer blev attackerade – bara minuter före attentaten. Men i sista stund ändrade hon sig.

– Jag insåg att jag skulle varit i den butiken precis när det hände, men jag valde en annan butik i sista sekunden. Då blir man jätteskärrad, sedan blir man jättetacksam och sedan jätteoroad, säger hon.

Ett blomsterarrangemang har placerats utanför butiken Gretas blommor, där en av de skadade kom in.
Foto: FREDRIK SJÖSHULT

”Som hela stan exploderade”

Hon säger att ”det var som att hela stan exploderade i blåljus, det tutade och blinkade från alla håll och kanter.” 

– Till slut fick jag en sån chock att jag bara stod och grät. Det var överväldigande och svårt att ta in, det har alltid varit lilla trygga Vetlanda, det värsta som händer är att två människor blir osams på krogen, säger Leah Robertsson.

Sheena befann sig i en affär bara några tiotal meter från gärningsmannen. Hon hade ryggen mot fönstret och såg inte vad som hände utanför. Plötsligt såg hon en massa blåljus – och insåg efteråt hur nära hon varit

– Det är sjukt obehagligt. Jag är glad att jag inte var ute och gick, säger Sheena.

Hon beskriver stämningen i Vetlanda som chockad och förvirrad. De flesta är inte vana vid att se så mycket blåljus, eftersom staden inte har en egen polisstation.

– Det är en medelstor Svenssonstad, att det skulle ske något som klassas som terror här känns bisarrt, säger hon.

Sheena säger att med tanke på att det inte ens finns en polisstation i Vetlanda så var polisen på plats snabbt.
Foto: Privat

Ser stort pådrag

Johan Cederholm, butikschef på Willys, såg från sitt kontor ett stort pådrag med räddningsfordon, polis, brandbil och ambulans på torget. Han gick för att se vad som hänt.

– Strax därefter får jag ett samtal från polisen som vill diskutera en incident på parkeringen där det finns ytterligare personer skadade. Då förstår jag att det var en incident här borta, 50 meter härifrån, säger Johan Cederholm och pekar i riktning mot parkeringen.

– Jag är tacksam över att min personal inte blev hårdare utsatt. Vi upplevde en väldig oro över att det skulle kunna bli ett attentat också mot oss. Nu går tankarna främst till offren, säger han.

Som många andra är han överraskad över att ett sådant våldsdåd kan äga rum i Vetlanda som han beskriver som en ”väldigt lugn och trygg plats där man bosätter sig just för tryggheten”.

Willys parkering var en av platserna där mannen gick till attack.
Foto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Utanför Gretas blommor gick mannen till ytterligare attack mot en förbipasserande.
Foto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Se mer:

Sju personer vårdas på sjukhus efter att ha attackerats med ett tillhygge i Vetlanda på onsdagseftermiddagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.