Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Shahram, 21 dog i flygkraschen: ”Var vänlig och omtänksam”

Anhöriga till de döda passagerarna bryter ihop: "Jorden gick under"
Olycksplatsen där flygplanet kraschade.
Foto: ABEDIN TAHERKENAREH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Shahram Tajik.
Foto: Privat

Shahram Tajik, 21, från Gävle var en av de 176 som dog i flygkraschen i Iran.

På torsdagen hölls en minnesceremoni för honom i Kyrkans hus.

– En sådan här dag skulle han ha uppskattat – att alla kom för att hedra honom, säger hans vän Gunnel Boberg.

I Uppsala sörjer Amat Jeng 19-årige Zeinolabedin Saadat – ”jag har förlorat en lillebror”.

Alireza Norouzi, 18, som var på väg hem efter att ha träffat släktingar fanns också på planet.

Även svenske Mahdi Emami, 60, omkom.

– När jag såg passagerarlistan då gick det... då gick världen under, säger dottern Madeleine Persson, 18.

Shahram Tajik kom till Sverige som 16-åring. Gunnel Boberg var hans tillfälliga vårdnadshavare innan han fyllde 18. Därefter har de fortsatt att vara nära vänner. När flygplanskraschen inträffade skulle Shahram Tajik börja sista terminen i gymnasiet, på Polhemsskolan.

Hon visste inte att han hade rest till Iran. När det närmade sig jul skickade hon sms och undrade om de skulle ses. Hon hade köpt en julklapp till honom, ett bälte.

– Om han var ensam ville jag att han skulle komma hem till oss någon av juldagarna, men jag fick aldrig tag i honom, säger hon.

Av en annan person fick hon höra att Shahram hade rest till Frankrike för att träffa sin bror. 

– Men vad skönt, tänkte jag, då är han inte ensam, då träffar jag honom efter trettondagen när han kommer tillbaka. Men det blev inte så, säger Gunnel Boberg.

”Väldigt mycket tårar”

Dödsbeskedet var helt oväntat för henne.

– Jag hade ju om det här planet som störtade men kunde aldrig tro att någon av mina anhöriga fanns med ombord. 

Under torsdagen hölls en minnesstund för Shahram Tajik i Kyrkans hus i Gävle, vilket bland andra Arbetarbladet har rapporterat om.

– Det var många av hans vänner som kom, och även personal från HVB-hem och så. Det var jättemycket kramar och väldigt mycket tårar, säger Gunnel Boberg.

– En sådan här dag skulle han ha uppskattat – att alla kom för att hedra honom. 

Detta vet vi om flygkraschen i Iran


”Lite småtokig”

Gunnel Boberg talar fortfarande om Shahram Tajik i presens när hon beskriver honom.

– Han är vänlig och omtänksam, och han tar stort ansvar för det han gör, säger hon.

Shahram hade också mycket humor, berättar hon, något hon påmindes om när de tittade på bilder under minnesstunden.

– På en bild hade han en golvmopp på huvudet och fick långt, ljust hår – och skrattade. Så där lite småtokig kunde han vara, säger hon.


Olika orsaker utreds – det här vet vi om kraschen.
Gunnel Boberg.
Foto: Privat

Shahram Tajik var afghansk medborgare men växte upp i Iran. Tillsammans med sin äldre bror gjorde han den långa och farliga resan genom Mellanöstern och Europa och kom till slut till Sverige 2014.

Shahram fick så småningom uppehållstillstånd men hans äldre bror, som var över 18 när de kom hit, fick inte stanna i Sverige. Han bor numera i Frankrike, medan föräldrarna bor kvar i Iran. 

Familjen har underrättats om Shahram Tajiks död.

– Föräldrarna månade väldigt mycket om Shahram. När jag var hemma hos honom hände det att han ringde videosamtal till dem. De satt i soffan och vinkade till mig och bad att jag skulle ta hand om honom.

Amat Jeng förlorade sin bäste vän – ”Abedin”

Amat Jeng , 32, från Uppsala förlorade sin bäste vän i flygkraschen i Iran. 

Zeinolabedin Saadat, 19, var ännu en av de 176 som dog när planet störtade mot marken, vilket också Aftonbladet rapporterat. Tidningen har också varit i kontakt med anhöriga i Iran.

– Jag har förlorat en lillebror. Jag är helt förkrossad, säger en bedrövad Amat Jeng till Expressen. 

19-åringen kom till Sverige som ensamkommande för fyra år sedan. Han ville leva ett bättre liv än det som erbjöds honom i Iran som afghansk migrant.
Foto: Privat
Vännen Amat Jeng tillsammans med Abedin.
Foto: Privat

Zeinolabedin ”Abedin” Saadat gick i gymnasiet på Katedralskolan i Uppsala. 

19-åringen kom till Sverige som ensamkommande för fyra år sedan. Han ville leva ett bättre liv än det som erbjöds honom i Iran som afghansk migrant.

Amat Jeng lärde känna ”Abedin” Saadat i somras efter att Amat Jeng annonserat efter en rumskompis.

– Det var inte bara han som var intresserad, men när jag träffade honom kände jag direkt att det var han som skulle få rummet. Jag sa att det är bara att flytta in, säger Amat Jeng, som själv kom till Sverige för sju år sedan.

De blev direkt närmaste vänner, gjorde mycket roligt tillsammans.

– Vi brukade laga mat och träna ihop. Jag känner mig väldigt ledsen nu. ”Abdedin” var en kille som ville uppfylla den svenska drömmen, han ville plugga hårt och bli något. Hans dröm var att komma in på universitetet och där läsa ekonomi.

Amat Jeng fortsätter:

– ”Abedin” såg mig lite som något av förebild, eftersom jag kommit före honom till Sverige och lyckats etablera mig. Hans dödsfall kom som en chock. Det känns som om jag har förlorat min lillebror.

”Abedin” hälsade på pappan i Iran

Det var på onsdagsmorgonen som flygplanet på väg till Ukraina kraschade strax utanför Irans huvudstad Teheran.

”Abedin” Saadat var i Iran för att hälsa på sin pappa.

Han skulle ha kommit tillbaka till Uppsala igen på onsdagen – en dag innan skolan drog i gång igen.

– Jag skickade ett meddelande till honom i går (i onsdags) på Facebook och skrev att han var välkommen. Jag hade lagat jättegod mat till honom, och ställt den i kylskåpet. Det var bara för honom att ta för sig.

Kvällen före hemresan chattade rumskamraterna med varandra. Amat Jeng frågade hur stämningen i Teheran var efter att generalen Qassem Soleimani dödats av en amerikansk drönare.

– ”Abedin” svarade att han var rädd och att han inte vågade gå utanför dörren. Men att han var glad över att han snart skulle vara hemma i Sverige igen, säger Amat Jeng.

Alireza Norouzi, 18, från Orust dog i flygkraschen i Iran.
Foto: PRIVAT / PRIVAT

Hälsade på släkten – dog på vägen hem

Alireza Norouzi, 18, kom till Sverige som ensamkommande 2015. Han bodde på Orust. På jullovet skulle han för första gången sedan han kom till Sverige åka till Iran för att hälsa på sin släkt.

Men han kom aldrig hem – i stället blev han en av de 176 personer som dog när Boeing-planet från Iran mot Ukraina kraschade i marken strax efter start. Alla ombord dog.

Charlotta Andersson, som varit god man men även ställföreträdande vårdnadshavare till Alireza Norouzi, berättar om chocken när dödsbeskedet kom. 

– Först kunde jag inte fatta, jag tänkte att det inte kunde stämma. Sannolikheten att någon jag känner sitter i ett kraschat plan finns inte ens. Jag kände att något måste ha blivit fel. Men jag fick kontakt med hans bror för att höra om det stämde, brorsan var jätteledsen och intygade att det var sant. Men jag kunde ändå inte tro på det. När jag såg nyheterna förstod jag också, det fanns ingen möjlighet till överlevnad.

Hon träffade Alireza senast dagen innan han åkte till Iran tillsammans med sin bror för att hälsa på sina nära och kära över jul och nyår.

Brodern skulle också hem till Sverige igen, men Alireza tog ett tidigare plan för att hinna hem till skolstart.

Madhi Emami, 60, var en av passagerarna på planet som störtade utanför Teheran. Han har bott i Sverige i nästan 40 år och var svensk medborgare.
Foto: Privat / Privat
Madeleine Persson har förlorat sin pappa: ”Han har alltid stöttat mig jättemycket”
Foto: Privat / Privat
Mahdi Emami med dottern Madeleine Persson. Mahdi hade sett fram emot Madeleines student, berättar hon.
Foto: Privat / Privat

Dottern berättar om sorgen

Bland de döda finns också svenske Mahdi Emami, 60.

Hemma i Sverige nåddes hans 18-åriga dotter Madeleine Persson av nyheten att ett flygplan hade kraschat. Men att hennes pappa skulle befinna sig på just det planet trodde hon inte.

Hon, liksom många andra, såg videon som blev viral och som enligt obekräftade uppgifter visar när planet kraschar.

– När jag såg filmen tänkte jag att det var hemskt för de som sitter där, men det kom inte upp i huvudet att pappa också satt där, säger Madeleine Persson.

Samtidigt försökte hon ringa till pappan, eftersom hon visste att han skulle resa från Iran samma dag. Men hon fick inget svar.

När sedan passagerarlistan från det kraschade Boeing-planet publicerades stod Mahdi Emamis namn med.

– När jag såg passagerarlistan då gick det... då gick världen under, säger Madeleine Persson.

Kritiska mot UD

Även om Mahdi Emamis namn står med på passagerarlistan har familjen inte fått bekräftat från Utrikesdepartementet eller polisen att han satt på planet.

Jenny Persson är mamma till Madeleine och till Mahdis andra barn, 14-åriga Alexander. Hon är förvånad över att familjen inte fått något besked.

– Jag har inte fått bekräftat från varken UD eller polis att det är Mahdi Emami. Jag är jätteförvånad, säger Jenny Persson och fortsätter:

– Mahdis arbetsgivare ringde mig och meddelade beskedet. 

Först vid lunchtid på torsdagen kontaktade polisen Jenny Persson, för att få DNA från sonen Alexander som hjälp för att kunna identifiera Mahdi Emami.


TV: Kassem Hamadé om vad myndigheterna i Iran säger om planet

Expressens mellanösternkorrespondent på plats i Teheran.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.