På Eriksdalsbadet i Stockholm har man infört separata bubbelpooler efter flera incidenter. Foto: Mikael SjöbergPå Eriksdalsbadet i Stockholm har man infört separata bubbelpooler efter flera incidenter. Foto: Mikael Sjöberg
På Eriksdalsbadet i Stockholm har man infört separata bubbelpooler efter flera incidenter.  Foto: Mikael Sjöberg
"Vi har haft en efterfrågan om detta från framför allt kvinnor" säger Sara Franzén Shilwan, enhetschef vid Eriksdalsbadet till DN. Foto: Bea Tigerhielm"Vi har haft en efterfrågan om detta från framför allt kvinnor" säger Sara Franzén Shilwan, enhetschef vid Eriksdalsbadet till DN. Foto: Bea Tigerhielm
"Vi har haft en efterfrågan om detta från framför allt kvinnor" säger Sara Franzén Shilwan, enhetschef vid Eriksdalsbadet till DN.  Foto: Bea Tigerhielm

Sexuella övergreppen på badhus ökar

Publicerad

Antalet sexuella övergrepp och ofredanden bland badgäster ökar på flera simhallar i Stockholm och en i Örebro, skriver DN.

Detta har fått Eriksdalsbadet i Stockholm att ha separata bubbelpooler för män och kvinnor.

Nu efterlyser politiker i Stockholm att mer görs för att få bukt med problemet.

Under slutet av förra året ökade antalet anmälda övergrepp som inträffat på Eriksdalsbadet, som är Sveriges nationalarena för simidrott i Stockholm. Detta har fått badhuset att införa separata bubbelpooler för män och kvinnor, vilket DN tidigare har rapporterat om.

– Vi har haft en efterfrågan om detta från framför allt kvinnor. Det har också varit händelser som har skett som har gjort att vi nu delar upp män och kvinnor, säger Sara Franzén Shilwan, enhetschef vid Eriksdalsbadet till DN.

Eriksdalsbadet är inte det enda badhuset i Stockholm som har haft problem med sexuella ofredanden, liknande problem finns på andra badhus i Stockholm, enligt chefen för idrottsförvaltningen i Stockholms stad, Olof Öhman.

Men på grund av att många bara har en bubbelpool planerar man inga liknande åtgärder där.

– Personalen får i sitt ordinarie jobb gå runt och ha tillsyn, och vara observant mot kunderna. Det är ett problem när ofredande sker – en gång är ju en gång för mycket, säger Olof Öhman till DN.

Oacceptabel väg att gå

Men åsikterna går isär om Eriksdalsbadets sätt att komma åt problematiken med övergrepp är rätt väg att gå. Anna König Jerlmyr, M, oppositionsborgarråd i Stockholms stad, är kritisk och vill hellre se en lösning med exempelvis fler badvakter.

– Det är fullständigt oacceptabelt att ett badhus agerar på det här viset. Då ger badhuset efter för de sexuella trakasserierna och skickar signaler om en syn på kvinnor som är totalt förkastlig, säger hon till DN.

För att alla ska kunna känna sig trygga vill hon snarare se kontroll av id och att badhusen ska kunna porta de som ofredar.

Även ordförande i idrottsnämnden, Emilia Bjuggren, S, kan tänka sig en lösning med portningar. Hon anser dock att badhuset får testa möjligheten med könsuppdelade bubbelpooler.

– Men om beslutet beror på att besökare inte känner sig trygga i badhuset – då är det något idrottsförvaltningen får titta på. Det är helt oacceptabelt att man begår olagliga handlingar inne på en simhall, säger hon till DN.

Även i Örebro har man på ett badhus märkt av ofredanden.

På Gustavsvik Resort i Örebro har två incidenter inträffat den här veckan. Det rör sig om ofredanden i bubbelpool och den misstänkte gärningsmannen har gripits

– Det är killar i övre tonåren som har ofredat tjejer. Men vi tänker inte separera kvinnor och män åt – det är helt fel väg att gå. Vi måste stävja problemen, det vore förskräckligt om alla våra skötsamma gäster ska drabbas för att några få missköter sig, säger Jonas Sjöqvist, operativ chef för Gustavsvik till DN.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag