Konstnären Gunder Norells tavla på antikmässan i Älvsjö har upprört besökarna. En målning ska vara tvetydig, och jag tycker att man kan tolka den som man vill, säger konstnären.
Konstnären Gunder Norells tavla på antikmässan i Älvsjö har upprört besökarna. En målning ska vara tvetydig, och jag tycker att man kan tolka den som man vill, säger konstnären.

Sextavla med Persson skakar konstbesökare

Publicerad
Uppdaterad
Här är sextavlan som statsministern inte vill låtsas om.
Konstnären Gunder Norell, 62, hävdar konstnärlig frihet.
- Det är upp till var och en att tolka vilka som är med på bild.
Tavlan på statsminister Göran Persson med byxorna nere skakade om besökarna på antikmässan i Älvsjö. Statsministern i förgrunden, Anitra Steen naken bredvid. George Bush, Bosse Ringholm, Pär Nuder och Thomas Östros på kö bakom.

Åsikter om tavlan

Åsikterna om konstnären Gunder Norells verk som han ställde ut i sin monter var många - och blandade. Förnedrande, provocerande eller bara roligt. Är inte det här att gå över gränsen? - Kanske lite, framför allt är den provocerande. Men min mening var aldrig att förnedra någon.

Förstår upprörda

Han förstår dem som har blivit irriterade och upprörda. - Jag var tveksam att ta med den hit överhuvudtaget, jag fattade att det skulle bli ett jäkla liv. - Men en målning ska vara tvetydig, och jag tycker att man kan tolka den som man vill. Varken Göran Persson eller Anitra Steen vill kommentera tavlan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag