Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sexskandal kan ha tvingat påven att avgå

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Wpa Pool

Hög ålder, fler krämpor och lägre styrka var påven Benedictus XVI egen förklaring till sin avgång.

Men enligt rykten kan en hemlig rapport med uppgifter om "ett underjordiskt gay-nätverk" inom Vatikanen ha tvingat påven att avgå, skriver Daily Mail.

Den italienska tidningen La Repubblica  rapporterar att en hemlig rapport skriven av tre kardinaler hävdar att präster inom Vatikanen varit förenade genom sexuell läggning. Anklagelserna gjordes i en rapport med anknytning till den så kallade Vatileaks-skandalen, som presenterades för påven i mitten av december, skriver Daily Mail. Rapporten, som i utländska medier även beskrivits som en hemlig akt, påstår även att ett nätverk av homosexuella inom Vatikanen ska ha påverkat påvens avgång.

De tre kardinalerna ska ha avslöjat ett underjordiskt nätverk av ledande präster som har organiserat homosexuella fester och utpressning, enligt La Repubblica.

Underjordiskt gay-nätverk

Tidningen hävdar att Benedictus XVI hoppade av eftersom han inte kunde hantera vad som stod i det 300 sidor långa dokumentet. I rapporten ska man kunna läsa följande:

"Kardinalerna sades ha upptäckt ett underjordiskt gay-nätverk vars medlemmar organiserar möten på platser i Rom och i Vatikanstaten. Platserna inkluderar en villa utanför Rom, en bastu i en förort till Rom, en skönhetssalong i centrum, och en före detta studentbostad som användes av en provinsiell italiensk ärkebiskop."

Benedictus XVI har själv hävdat att han avgår på grund av att varken hans själ eller kropp hade styrka nog.

Och Vatikanens högste talesperson kritiserar medier för att sprida felaktig information, och avfärdar uppgifterna som skvaller, skriver BBC.

Den katolska kyrkan menar att Bibeln framställer homosexuella handlingar som i högsta grad klandervärda och att homosexuella handlingar i sig självt är felaktiga. Benedictus XVI har ansetts vara en mycket konservativ påve och var stark motståndare till homosexuella äktenskap.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.