Sexövergrepp mot barn allt vanligare

Publicerad
Uppdaterad
Sexuella övergrepp mot barn blir allt vanligare.
Samtidigt finns ett stort mörkertal - alla övergrepp anmäls inte.
- Skam och skuld gör att barnen ofta inte berättar vad de utsätts för, säger Carl Göran Svedin, professor i barn- och ungdomspsykiatri.
Antalet polisanmälningar om misstänkta sexuella övergrepp mot barn under 15 år har ökat markant sedan början av 1990-talet. Under 2010 gjordes 4 400 anmälningar, vilket är 60 procent fler än år 2000.
- Man tror att ökningen beror på att fler anmäler, men egentligen är det svårt att utesluta en verklig ökning. Frågar man ungdomar själva så räknar man med att ungefär 25 procent av alla flickor och 7 procent av alla pojkar varit utsatta för sexuella övergrepp någon gång under uppväxten, säger Carl Göran Svedin, professor med särskild inriktning på barnmisshandel och sexuella övergrepp.

"Mitt fel"

Skam och skuld är vanliga känslor efter ett övergrepp. Skammen bottnar i att man varit med om något man inte borde och att ens integritetsgräns överskridits.
- Känslan ökar om förövaren varit någon i ens omedelbara närhet. Skulden har sitt ursprung i barns nästan reflexmässiga känsla av att "det var nog mitt fel det som hände".
Den som blivit utsatt löper två-fyra gånger större risk att senare i livet utveckla psykisk ohälsa i olika former.
- Man kan se att man brister i tilliten till andra. Det kan visa sig i rädsla för djupare kontakter, säger Svedin.
Ofta bildar förövaren en allians med sitt offer och allt sker i hemlighet. Barnet hjärntvättas att hålla tyst och hamnar i en beroendeställning till den vuxne.
- Vi måste lära oss att prata med barn även om svåra frågor. När barn visar att de inte mår bra måste vi engagera oss, lyssna och fråga.
Svedin menar att vi vuxna generellt är för fega och inte vågar gripa in om det inte handlar om våra egna barn.
- Det är inte alla som har civilkurage och mod att prata med grannens barn om man misstänker att något inte står rätt till. Men det är viktigt att komma ihåg att barn sällan mår dåligt av att vuxna engagerar sig i dem.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag