Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sexlarmen inifrån polisen: Övergrepp och trakasserier

Anna Karolina Larsson.Foto: OLA TORKELSSON
Jeanette Larsson, tidigare polis.
Ulrika Haake.Foto: MATTIAS PETTERSSON/ UMEÅ UNIVERSITET
Flera kvinnor inom polisväsendet vittnar nu om grova sexofredanden.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG /IBL

En rå ”bastukultur” där kvinnliga chefer trycks tillbaka. 

Poliser som anklagas för våldtäkt mot kolleger. 

Öknamn på kvinnor – och poliser som jobbar kvar trots anklagelser om grova sexofredanden.

– Jag kan inte vara tyst om vad som pågår, säger Jeanette Larsson, tidigare polis. 

Det är inte bara när alkohol är inblandat som de tafsar eller pratar om hur de gillar kollegans ”små bröst”. Det kan lika gärna ske i radiobilen eller fikarummet under ett arbetspass. 

Expressen har efter vittnesmålen under #metoo granskat polismyndigheten och förekomsten av sexuella trakasserier inom kåren. Granskningen har visat att trakasserier och övergrepp mot kvinnor förekommer frekvent även inom den myndighet som ansvarar för att ge drabbade kvinnor upprättelse.

– Det var precis den här kulturen som fick mig att sluta. Jag kunde inte vara tyst. Jag tyckte att det var horribelt när en polischef i Skåne tilläts jobba kvar, trots att han anklagades för att ha blottat sig för städerskorna i omklädningsrummet. De blev tvungna att möta honom varje dag alldeles för länge, innan han till slut fick sluta, säger Jeanette Larsson, före detta polis.

"En repressaliekultur"

Förutom att intervjua kvinnliga poliser och fackliga företrädare har Expressen även gått igenom flera av de utredningar som gjorts av polisens högsta disciplinära instans – personalansvarsnämnden (PAN) vid Rikspolisstyrelsen. Det är nämnden som avgör om en polis ska avskedas, sägas upp eller på andra sätt straffas. 

– Men tyvärr finns det samtidigt en repressaliekultur. Om man som ung kvinna väljer att kritisera så får det konsekvenser. Därför är det många som inte vågar berättar om vad som pågår, säger Jeanette Larsson. 

– Att det är en rättsvårdande myndighet med höga chefer som känner till vad som pågår är för mig upprörande.

Monterade en videokamera i damernas omklädningsrum

För tre år sedan var det julfest i polishuset i Skåne. Den kvällen gick en hög chef fram till flera kvinnor och ofredade dem på olika sätt. En kvinna sa att hon blev våldskysst, en annan att han tafsade henne under kjolen. Till en annan sa mannen, enligt åtalet: ”Du får tusen kronor om jag får slicka din fitta – eller två tusen kronor”. Mannen fick sedan sparken. 

 

LÄS MER: GW: "Det har varit bedrövligt länge"

 

Flera av de kvinnliga poliser som Expressen talat med bekräftar att det finns en stark machokultur inom polismyndigheten– en ”bastukultur”, som en kvinna uttrycker det.

– Det sitter i väggarna, säger en kvinnlig chef. 

Flera kvinnor berättar oberoende av varandra om olika typer av ofredanden som de råkat ut för i jobbet.

Monterade kamera i omklädningsrummet

En kvinna berättar: 

– Jag var aspirant och det var julfest. En blivande kollega tog tag i min tröja och tittade innanför. 

En annan säger:

– Jag är mest lack över kommentaren att jag legat mig till mitt chefsjobb, efter många år i yrket. 

Anna Karolina Larsson är författare med bakgrund som polis. Hon är inte förvånad över sina tidigare kollegers erfarenheter. På Instagram har hon själv skrivit under #polisenärintefredad och #metoo. 

– En manlig kollega monterade en videokamera i damernas omklädningsrum på polisstationen. Jag själv blev inte filmad men kolleger blev det. Jag har fått dickpics skickade till mig. En annan gång var det en full, manlig kollega som hotade mig: om du inte ligger med mig kommer jag sabba din karriär. Vem skulle tro på mig, som han sa.

"Kvinnor har lämnat kåren för att de inte stått ut"

Ytterligare ett ärende som tagits upp av ansvarsnämnden rör en påstådd våldtäkt 2012 i Västsverige. Flera poliskollegor gick ut tillsammans på krogen men det var bara två av dem som befann sig i lägenheten efteråt. Kvinnan vaknade upp utan trosor och sina leggings i en prydlig hög på golvet – hennes manliga kollega var den sista hon sett innan hon däckade. När hon gick på toa märkte hon var öm och kladdig mellan benen. När hon kissade märkte hon en spricka i underlivet. 

Mannen som medgav att de haft sex men att de skett frivilligt, friades från anklagelserna och jobbar fortfarande som polis. 

– Händelsen talar ganska tydligt för hur det är, säger en kvinnlig polis. 

 

LÄS MER: Efter Metoo – 26 kvinnor berättar om övergrepp

 

Till Expressen har det även framkommit att man om nätterna i polishuset på vissa orter kollat på porrfilm – vid ett tillfälle har det skett under en personalfest. I filmen figurerade en landstingsanställd kvinna – som också var en av festdeltagarna.  

Den råa jargongen är legio, enligt personer Expressen talat med. 

– Jag skulle säga att ju mer macho en grupp uppfattar sig, desto större risk är det för den här typen av jargong. Jag vet att det är många kvinnor som har lämnat kåren eller bytt avdelning för att de helt enkelt inte stått ut, säger en manlig polis. 

"Svårt att ta upp jämställdhet"

En chef med personalansvar berättar om flera fall där kvinnliga poliser vänt sig till henne angående meddelanden och kommentarer med sexuella anspelningar.

– Det är svårt att ta upp frågor om jämställdhet inom polisen, då kan man ju förstå att det är väldigt tabu att ta upp sexuella trakasserier.  

Flera kvinnliga polischefer säger till Expressen att de ”vant sig vid att inte bli lyssnade på”. Olika typer av härskartekniker är vardag för många, vilket fått flera att upparbeta egna strategier för att sätta sig i respekt - eller sluta. 

– När vi hamnade i argumentation kunde han säga att jag var så "jättesexig” när jag var arg och att han ville lära känna den sidan mer. Han var min chef och jag var i beroendeställning. Idag hade jag vetat hur jag skulle bemöta det. 

En chef i Skåne utreds just nu för att ha fällt nedsättande kommentarer om de kvinnliga anställdas klädsel och smink. 

Uppmanar alla att anmäla om man blir utsatt

Bilden av en sexistisk kultur har framkommit även i studier gjorda av universitetslektor Ulrika Haake. I hennes forskning om polisen beskrivs arbetsplatskulturen som en ”gubbig bastukultur”, där förnedringshumor och en negativ kvinnosyn florerar.

– Sexism förekommer absolut. Jag har intervjuat en stor mängd kvinnor och i de berättelserna finns det tydliga exempel på sexism. Det finns många drag av en machokultur, som många kvinnor inom polisen känner sig utsatta av. 

 

LÄS MER: Kvinnorna berättar om sexismen inom restaurangbranschen

 

Expressen har sökt rikspolischef Dan Eliasson i två dagar. Han hänvisar dock via pressavdelningen våra frågor till Jenny Hedqvist, tillförordnad HR-direktör. 

Hur reagerar du som HR-chef på de här uppgifterna?

– Naturligtvis är det helt oacceptabelt. Men det här är ett samhällsproblem och vi är inget undantag även om jag vill tro att vi kommit en bra bit på väg när det gäller att arbeta med de här frågorna.

Hur kommer ni att agera framöver?

– Det här är frågor vi arbetar väldigt aktivt med. Vi uppmanar alla att anmäla om man blir utsatt. Vi har tydliga rutiner för att om det finns misstanke om brott så ska det utredas, och vi har även möjlighet att göra en arbetsrättslig prövning genom personalansvarsnämnden, säger Jenny Hedqvist. 

Interna anmälningarna – och konsekvenserna

2016:

En mängdbrottsutredare i Stockholmsområdet anklagas för att ha tagit en kvinnlig kollega på rumpan under en teambuilding. Samma kvinna uppges enligt anmälan flera gånger ha sagt ifrån när han kallat henne ett öknamn – framför kolleger. I förhör har mannen medgett att det varit en sexistisk, rå, och sarkastisk jargong. 

Påföljd: Löneavdrag, 

 

2015:

En receptionist har uttryckt sig sexistiskt till kvinnliga kolleger och besökare. Ett par av kollegerna har ”tagit mycket illa vid sig av det inträffade”, enligt polisens ansvarsnämnds bedömning. 

Påföljd: Fem dagars löneavdrag. 

 

2013: 

En polisman anklagades för att ha ringt och skickat flörtiga sms till ett brottsoffer i ett misshandelsfall. Sms:ade bland annat ”Man kanske anstränger sig lite mer för en läcker tjej”, med signaturen "NN, polisen". Kvinnan anmälde att polismannen kommit till hennes hem och där olovligen hållit fast henne och tagit henne på bröst och rumpa.

Påföljd: Dömdes för sexuellt ofredande. Mannen sa upp sig själv 2015.

 

2012: 

En ung kvinnlig polis anklagade två chefer i Västernorrland för sexuellt ofredande i samband med en julfest. 

Påföljd: Tingrätten och hovrätten friade cheferna. Bägge jobbar kvar inom polisen. 

 

En polisman vid ungdomsrotel skickade grova sex-sms med tjänstetelefon till 17-årig flicka som förekom i polisens register. I förhör berättade mannen att han även inlett en relation med en mamma till en av ungdomsrotelns klienter. 

Påföljd: Varnades.

 

2011:

En kommissarie dömdes för att under 2007-2011 på sin arbetsplats i polishuset ha sexuellt ofredat och ofredat ett antal kvinnliga anställda. Påföljden bestämdes till villkorlig dom. I domen angavs att straffvärdet för den samlade brottsligheten motsvarade några månaders fängelse. 

Påföljd: Nämnden avskedade kommissarien.

 

 

Expressen har bland annat gått igenom ärenden som rör anklagelser riktade mot poliser inkomna till särskilda åklagarkammaren, verksamhetsrapporterna från polisens ansvarsnämnd sedan 2007 samt tagit in ett stort antal vittnesmål från nuvarande och tidigare polisanställda kvinnor. Dessa exempel är ett axplock. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.