Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sexköp uppmärksammas – då rasar gåvorna in

Anna Sander på Talita: ”Fokuserar bara på att genomlida övergreppen”.
Anna Sander på Talita säger att folk har varit ”otroligt generösa”.Foto: Josefine Frendin / Josefine Frendin
Enligt Anna Sander vid organisationen Talita har uppmärksamheten kring prostitution hållit i sig längre än den brukar. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.Foto: / DN / TT / DN

På bara en dryg vecka har organisationen Talita fått in över en miljon kronor i gåvor.

Historiskt, enligt grundaren Anna Sander.

– Det har aldrig hänt förut, säger hon.

Nu funderar Talita på att utöka sin verksamhet till andra länder.

Talita är en organisation som hjälper kvinnor ur prostitution och människohandel. Den grundades av Anna Sander och Josephine Appelqvist för 20 år sen, och finns i dag i Sverige, Kenya, Mongoliet och Rumänien.

Efter att tv-profilen Paolo Roberto åkt fast och erkänt att han köpt sex har organisationen fått stor uppmärksamhet, som även Dagen har skrivit om. Den senaste dryga veckan har Talita tagit emot en rad gåvor – sammanlagt över en miljon kronor.

Många gåvor till Talita

– Det är mest från privatpersoner. Det är det som är så fantastiskt, att det är så otroligt många mindre gåvor, säger Anna Sander.

Hon fortsätter:

– Det är inte många gåvor på 10 000 kronor, utan det är de här 20 kronor, 50 kronor, 100 kronor, 150 kronor – otroligt många sådana, som gör att man blir så rörd.

– Man blir glad att det kan komma så mycket gott ur det här. Vi börjar genast fundera på hur vi kan hjälpa fler, och förvalta pengarna på absolut bästa sätt.

https://www.instagram.com/p/CAX5H5VJP-Z/

”Aldrig fått pengar på det här viset”

Hur vanligt är det att ni får så här mycket pengar när en händelse som rör prostitution eller sexköp får medial uppmärksamhet?

– Det har aldrig hänt förut. Vi har aldrig varit med om det. Vi har jobbat i 20 år med den här målgruppen och vi har aldrig fått pengar på det här viset, säger Anna Sander.

Enligt henne har också uppmärksamheten hållit i sig längre än den brukar.

Vad tror du det beror på?

– Dels har det att göra med att Paolo Roberto är en väldigt känd person, och jag tror att många tycker det är intressant att prata om honom. Men jag märker också, och det gör mig väldigt glad, att många svenskar tycker att det han har gjort verkligen är fel. Många är upprörda och arga. Det tror jag har gjort att intresset har hållit i sig.

Talitas styrelse tar beslut

Nu funderar Talita på hur organisationen bäst kan använda pengarna. Anna Sander säger att det är styrelsen som beslutar, men nämner som exempel matpaket till kvinnor som har förlorat jobbet och hamnat i fattigdom i och med coronakrisen.

– Vi har också funderingar på att starta Talita i andra länder. Nu kan vi få möjlighet att göra det. Människohandel och prostitution är ju ett problem som finns i alla länder i världen, men det är inte i alla länder det finns hjälp att få, säger Anna Sander.

Det är dock för tidigt att säga vilka länder som kan bli aktuella.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.