Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sexism och hot på gymnasieskola: "Tjejer är skapta för att våldtas"

Dragonskolan i Umeå.
Foto: Umeå kommun
Terese Svedberg Björks inlägg på Facebook.

Tina Björk, 19, och hennes tjejkompisar släpptes inte in på en fest för att de enligt killarna i klassen var "feminazis". 

Då rullades en historia upp om påstådd sexism på skolan, kränkningar och hot – och om en skolledning som inte ville lyssna.

– Ledningen sa till oss: "Orkar ni verkligen göra en grej av det här?", berättar Tina.

I ett detaljerat och starkt inlägg på Facebook beskriver Tinas mamma, Terese Svedberg Björk, de missförhållanden som rådde på Dragonskolan under förra läsåret när hennes dotter gick där.

Berättelsen har senaste dygnet fått mycket stor spridning i sociala medier, och har också rapporterats om i en artikel i Västerbottens-Kuriren.

– Vi kände oss inte trygga på skolan, framför allt inte efter festen i april. Vi fick veta att "tjejer är skapta för att våldtas" och att "män är skapta för att våldta kvinnor". Det var väldigt traumatiskt, och hotbilden blev så stark att vi inte hade någon makt över situationen längre, berättar Tina Björk, som i dag går på universitetet i Umeå.

Tafsande och kränkningar

Det var första gången hon vågade ta upp saken med sina föräldrar, och första gången de förstod vilken situation Tina och hennes kvinnliga klasskompisar befann sig i. Enligt henne och hennes kompisar var det tafsande och kränkningar även på skolan – och dåligt stöd från de vuxna på skolan.

"Vi fick veta att 'tjejer är skapta för att våldtas' och att 'män är skapta för att våldta kvinnor'", säger Tina Björk, 19.
Foto: Privat

Killar kunde gå fram och ta på tjejernas kroppar i korridorerna, enligt Tina, och när tjejerna protesterade sa de: "Det man ser får man ta på" eller "Så länge som du ser ut så där får du räkna med det".

– Vi kände oss utsatta och sårbara. Egentligen från första stund. Dessutom var det en specifik lärare som också var sexistisk och nedlåtande mot kvinnor. Han kunde säga att "i helgen har jag satt min kvinna på plats", och sedan skratta tillsammans med killarna i klassen, säger Tina Björk.

"Skulden las tillbaka på tjejerna"

När hennes föräldrar och de andra tjejernas föräldrar efter festen i våras fick reda på sakernas tillstånd kontaktades klassens mentorer och det blev ett möte med skolans ledning. Men de kände inget stöd där. Tvärtom.

https://www.facebook.com/terese.bjork/posts/10154804221865458

Terese Svedberg Björk berättar:

– Det första jag hörde var att rektorn sa: "Det är mindre än sex veckor kvar till studenten. Orkar ni verkligen göra en grej av det här?".

– Det var jättejobbigt, att skulden las tillbaka på tjejerna, att de fick veta att de borde ha stått på sig, att de inte hade skrikit tillräckligt tidigare.

Rektor: "Stort misslyckande"

Anna Sundelin är i dag samordnande rektor för Dragonskolan, som har 2 300 elever, men arbetade inte på skolan under förra läsåret. Ledningen har i ett inlägg på skolans Facebook skrivit att skolan "har nolltolerans mot trakasserier, diskriminering och kränkningar och ser detta som ett stort misslyckande."

– Jag tog emot detta med bestörtning. Det är väldigt, väldigt tråkigt, och vi behöver sätta oss ned och planera för åtgärder och insatser. Vi behöver tag tag i det här på alla plan. Det handlar om bemötande, värdegrundsarbete - och samhällsstrukturer som finns även utanför Dragonskolan, säger Anna Sundelin.

– Jag har tagit del av de enkäter som vi gör årligen, och inte kunnat se att det finns stora bekymmer i trygghetsfrågor eller med kränkningar. Men varje enskilt fall är ett misslyckande för skolan.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=10155926565402754&id=364850707753

Tina Björk säger att den pågående "MeToo"-kampanjen om övergrepp och trakasserier har gett dem ny styrka att ta upp det här problemet.

– Vi har ju gått ut skolan, men vi vill höja våra röster för att skapa en förändring på organisatorisk nivå. Kanske kan det bli en förändring för kommande elever och för kommande personal, säger hon.


Vet du mer? Vill du dela med dig av din berättelse? Hör av dig till Expressen – du kan vara anonym och om du vill kan du tipsa via vår krypterade tjänst.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.