Sexbrottsling misstänks våldtagit barn i skogen

Polisen har inlett en förundersökning om grov våldtäkt i Botkyrka. Så här rapporterade vi dagen efter.
Mannen misstänks nu för våldtäkten i Salem förra veckan.
Foto: Janne Åkesson / Swepix
17 barn i åldrarna 8-13 år utsattes för de tidigare brotten, skriver DN.
Foto: Janne Åkesson / Swepix

Den 25-årige mannen har dömts för 58 sexbrott mot barn.

Eftersom domen överklagats var han ändå på fri fot.

Nu misstänks han ha våldtagit ett barn i Stockholm.

Torsdagen den 3 juni larmades polisen till en misstänkt våldtäkt i ett skogsparti i Salem. Enligt uppgift till Aftonbladet var brottsoffret en pojke under 12 år och mannen ska ha fått kontakt med honom via Snapchat.

En 25-årig man sitter nu häktad misstänkt för brottet.

Han dömdes 2019 till fängelse i ett och ett halvt år för totalt 58 sexbrott mot barn, bland annat våldtäkt, sexuellt övergrepp och barnpornografibrott, något som DN var först att rapportera om. Alla brott begicks över nätet.

Rättegången har dröjt

Gärningarna skedde när mannen var i övre tonåren. 17 barn i åldrarna 8-13 år utsattes.

Domen har överklagats av 25-åringen som nekar till samtliga anklagelser. Men trots att han överklagade redan i januari förra året har målet fortfarande inte tagits upp i hovrätten.

Först i höst är rättegången inplanerad. Under tiden har mannen varit på fri fot – och misstänks alltså ha utsatt ytterligare ett barn för ett grovt brott.

Orsaken är resursbrist, menar Tobias Kudrén som är åklagare i målet.

– Hade man haft rimliga resurser, både hos polisen och oss och domstolarna, så hade det gått mycket fortare. Då hade han varit dömd för länge sedan, säger han.

Åklagaren: Stor skillnad i tillvägagångssätt

I det aktuella fallet hade mannen haft kontakt med brottsoffret innan, men Tobias Kudrén är i övrigt förtegen om omständigheterna.

Det misstänkta brottet skiljer sig från gärningarna mannen är dömd för.

– De andra övergreppen har varit på nätet och då har han fått barnen att göra saker på sig själva. Här har han själv deltagit i övergreppet och det är en ganska stor skillnad i tillvägagångssätt, säger Tobias Kudrén.

Brottsstatistik 2020 från Brottsförebyggande rådet (Brå).

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.