Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sexbrottsdömda jobbar i skolor

STOCKHOLM. Fritidsledaren hade bilder och filmer som visade grova sexövergrepp på barn i datorn. Trots att han erkände och dömdes kan han fortfarande jobba med barn. Det avslöjar Dagens nyheter i en granskning i i dag.

Minst 97 personer som är dömda för sexualbrott jobbar i skolor. De är dömda för våldtäkter, barnpornografibrott och sexuella övergrepp mot barn.

Ytterligare ett 100-tal personer är misstänkta för sexualbrott, framgår av DN:s granskning av kommunala verksamheter.

Allvarligt

Barnombudsmannen Fredrik Malmberg tycker att siffrorna är allvarliga.

– Det finns en risk att personerna begår brott igen. Det är mycket allvarligt att de jobbar i den miljön.

Många av de dömda var anställda när brotten begicks och har därför inte omfattats av lagstiftningen där utdrag ur belastningsregistret krävs för arbete inom förskola, skola och fritidshem. Arbetsgivaren behöver inte få reda på att den anställde har dömts. Brotten ger ofta låga straff och väldigt sällan fängelse. Enligt Dagens nyheter har det förekommit att den anställde har tagit semester under rättegångsdagen.

Nu vill barnombudsmannen att lagen ändras så att skolor blir larmade av domstolen när någon döms för ett allvarligt brott

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.