Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sexbrottsdömd släpptes – våldtog ännu en flicka

Se Brottscentralens krimspecial från oktober 2019 om sexbrott.
Mannen dömdes på måndagen till elva års fängelse för att ha överfallit och våldtagit en flicka.Foto: Polisen
Han dömdes för att ha dragit in en flicka i ett skogsparti och våldtagit henne.Foto: Polisen

Mannen begick ett grovt sexövergrepp mot en liten flicka. Han avtjänade ett år i fängelse och blev villkorligt frigiven. Då överföll han en flicka som var på väg hem från skolan. Han släpade in henne i skogen, dödshotade henne och våldtog henne grovt. 

– Den här mannen har använt samma modus vid båda tillfällena. Och vid det andra tillfället är han snubblande nära att beröva flickan livet, säger rättsexperten Ingela Hessius. 

I april 2017 väntade en flicka på bussen då en man kom fram och undrade om hon kunde hjälpa honom att leta efter ett par nycklar. Hon följde med honom till en fastighet och ner i källaren. Han lade en hand för hennes mun, tog fram en kniv och hotade att döda henne. Och han förgrep sig på henne, berättade hon senare.

Dömdes för grovt sexuellt övergrepp

Flickan är i tioårsåldern och efter övergreppet, som genomfördes i Norrköpings kommun, lyckades hon larma om hjälp. I närheten grep polisen en i dag 39-årig man. Han satt häktad i omkring en och en halv månad, innan han försattes på fri fot.

Mannen kom till Sverige 2005, flyttade till Norrköping 2007 och arbetade som tolk, berättade han då han genomgick en personutredning.

Han åtalades i januari 2018, mot sitt nekande. Han påstod att han bara hade försökte att hjälpa ett barn som skrek på hjälp. 

Mannen dömdes för grovt sexuellt övergrepp mot barn. Straffet blev fängelse i ett år och nio månader. Han började avtjäna straffet i september 2018, och blev villkorligt frigiven i september förra året. 

– Man avtjänar två tredjedelar av straffet på anstalt, och blir sedan villkorligt frigiven. Det är så systemet ser ut, säger rättsexperten och advokaten Ingela Hessius.

Bakband och tog strypgrepp på flickan

I mitten av april i år var en annan flicka i tioårsåldern på väg hem från skolan i Norrköping kommun, då hon blev överfallen. Hon blev insläpad ”i benen och på rygg” i ett skogsparti, där hon utsattes för brutalt våld. Flickan berättade bland annat att mannen bakband henne och sedan tog ett så hårt stryptag att det kändes som att hon skulle dö. Efteråt sa mannen att ”jag ville bara se hur det kändes på dig”, berättade hon. 

Flickan knivhotades och våldtogs också grovt. 

Efteråt sa mannen till henne att sitta kvar och räkna till tusen, men hon ”rymde” efter att bara ha räknat till hundra, och fick hjälp av en man i en bil. 

Samma dag grep polisen 39-åringen. 

Han nekade till brott och menade att någon kunde ha försökt att sätta dit honom genom att frysa ner hans sperma och placera den på flickan. 

Dömdes till elva års fängelse

Norrköpings tingsrätt sågade förklaringen och under måndagen dömdes han för synnerligen grov misshandel, människorov, grov våldtäkt mot barn och övergrepp i rättssak. Straffet blev elva års fängelse. 

– Om man återfaller i samma typ av brott kan man ta den villkorliga delen och lägga på då man döms igen. Och så lägger man på ytterligare tid för det som man nu döms för är extremt allvarligt, säger Ingela Hessius. 

Hon berättar vidare att domen med största sannolikhet kommer att överklagas. 

– Den här mannen har använt samma modus vid båda tillfällena. Och vid det andra tillfället är han snubblande nära att beröva flickan livet, men släpper taget om hennes hals i sista stund. Mannen åtalades för mordförsök och jag utgår för att åklagaren kommer argumentera för att han ska dömas för det av hovrätten. Om han döms för det kommer påföljden med all sannlikhet blir ännu längre.
Expressen har sökt mannens advokat.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning
Brott i Sverige 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.