Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sexbrottsdömd miljardär sponsrade Handels

Jeffrey Epsteins bidrag gick till kvinnliga studenter, rapporterar DN.
Jeffrey Epstein, 66. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Den skandalomsusade miljardären har enligt DN skänkt miljoner till Handelshögskolan i Stockholm. Foto: SVEN LINDWALL
Foto: US ATTORNEY SDNY / HANDOUT / EPA / / EPA TT NYHETSBYRÅN

Den skandalomsusade, sexbrottsdömde miljardären Jeffrey Epstein, 66, har skänkt miljonbelopp till Handelshögskolan, rapporterar Dagens Nyheter, DN

Pengarna, från mannen som köpt sex från en 14-årig flicka, gick till en fond för kvinnliga studenter. 

– Jag vill inte att Handels ska associeras med det här, säger Handelshögskolans rektor Lars Strannegård.

Finansmannen Jeffrey Epstein har genom sina stiftelser varit en generös donator till Handelshögskolan i Stockholm, avslöjar DN. 

Sexbrottsdömda affärsmannen en nyckelperson för stipendiet

Affärskvinnan Barbro Ehnbom instiftade 2001 stipendiet ”Female economist of the year” som varje år delas ut till en framgångsrik kvinnlig student. 

Vinnaren får ett års betald praktik på ett storföretag. 

Nu berättar DN att en av nyckelpersonerna för att möjliggöra stipendiet har varit den sexbrottsdömde miljardären, som genom sina stiftelser delat ut generösa bidrag ända från start fram till 2014. 

Pengarna har gått till en fond med koppling till stipendiet, enligt DN. 

”Epstein var imponerad av svensk akademisk utbildning och av Karolinska institutet. Jag tyckte att det var intressant. Vid den tidpunkten var vi tacksamma för donationer. Ingen av oss anade oråd då”, skriver Barbro Ehnbom i ett mejl till DN. 

2008 dömdes Epstein för att ha köpt sex av 14-åring

Ehnbom fick vetskap om vad hon kallar Epsteins ”fruktansvärda brott” av en journalist först 2015, berättar hon för DN, och konstaterar att brottsligheten inte är förenlig med stipendiets värderingar. 

Enligt tidningen har det genom årens lopp sammanlagt handlat om miljonbelopp. 

2008 dömdes Jeffrey Epstein för att ha köpt sexuella tjänster av en 14-årig flicka. 

Han fick vad amerikanska medier kallar ”a sweet heart deal” av dåvarande åklagaren Alex Acosta som nådde en uppgörelse om att finansmannen skulle få 18 månaders fängelse, och kunde lämna anstalten för att jobba. 

I början av juli åtalades Epstein för flera fall av människohandel med minderåriga flickor i sitt Florida-hus.  

”Man kan ju tycka att vi borde ha forskat lite närmare”

När de nya anklagelserna blommade upp hamnade Alexander Acosta, nu arbetsmarknadsminister i Trump-administrationen, under lupp för den gamla brottsligheten och tvingades avgå. 

Enligt DN har miljardärens donationer varit välkända för personer vid skolan som haft insyn i verksamheten sedan åtminstone 2005. 

– Man kan ju tycka att vi borde ha forskat närmare i fonden, men det gjorde vi inte. Jag vet inte om det var andra än Barbro som visste om att Epstein var en av bidragsgivarna. Men jag är helt säker på att ingen i ledningen kände till det, säger Lars Bergman, som var rektor på Handelshögskolan mellan 2004 och 2014, till DN