Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sexbrottsdömd läkare får tillbaka legitimation

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Först blev läkaren av med sin yrkeslegitimation efter att ha dömts till fängelse för sexuellt utnyttjande av "en person i beroendeställning" – en 21-årig kvinnlig patient.

Nu får han tillbaka legitimationen – efter en dom i Förvaltningsrätten som konstaterar att brottet "inte kan ses som allvarligt".

Läkaren som arbetar som psykiater vid en mottagning, utsatte en 21-årig kvinnlig patient – som led av depression och hade ätstörningar – för sexuella övergrepp under en behandling.

Efter besöket på mottagningen larmade den unga kvinnan sin mamma, som uppgav att dottern samma kväll som läkarbesöket skett var ledsen.

Dagen därpå berättade 21-åringen mer ingående om vad hon upplevt under behandlingen. Det misstänkta övergreppet polisanmäldes och läkaren åtalades senare som misstänkt.

Han dömdes senare, mot sitt nekande, till fyra månaders fängelse av tingsrätten för sexuellt utnyttjande av "person i beroendeställning".

I domen stod det:

"NN" har berört alla målsägandes mest intima kroppsdelar vilket får anses mycket kränkande. Dessa beröringar har varit helt omotiverat rent behandlingsmässigt. Han har utnyttjat en situation där en ung patient anförtrott sig till honom i hans profession som psykiatriker."

Den fällande domen överklagades till hovrätten.

Där sänktes senare påföljden till tre månaders fängelse. Två av ledamöterna var också skiljaktiga och ville fria läkaren helt från brott.

Efter att domen vunnit laga kraft, beslutade Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, att frånta läkaren yrkeslegitimationen. Det beslutet har nu Förvaltningsrätten rivit upp med den här motiveringen:

"Förvaltningsrätten bedömer att det brott som "NN" begått är ägnat att påverka förtroendet för honom som läkare. Förvaltningsrätten anser dock inte vid en helhetsbedömning där hänsyn tagits till brottets straffvärde och andra aspekter såsom att inget fysiskt våld använts i samband med brottet att brottet i sig inte kan ses som allvarligt i förhållande till hela skalan av mindre allvarliga och allvarliga sexualbrott. Snarare är det att anse som ett sådant mindre allvarligt sexualbrott som lagstiftaren menar ska föranleda prövotid.

Förvaltningsrätten skriver också att "inget fysiskt våld använts i samband med brottet" – och att det "inte kan ses som allvarligt i förhållande till hela skalan av mindre allvarliga och allvarliga sexualbrott."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.